Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Behåll brunkolen - smit inte från problemen

Debattartikel - 2 februari, 2015
Att motivera försäljningen av brunkolsverken i Tyskland med att det sänker Vattenfalls utsläpp är klimatpopulism när den är som värst. Regeringen borde stoppa försäljningen och istället börja avvecklingen, skriver Annika Jacobson, Greenpeace, i NyTeknik.

En mer respektingivande strategi från bolaget och ägaren vore att ta ett långsiktigt ansvar för kraftverken. Det skulle innebära att utsläppen kan minska på riktigt och är troligen den viktigaste klimatinsats en svensk regering kan göra.

Att ta detta ansvar är inte dramatiskt eller förenat med kostnader. I stora delar är kraftverken föråldrade rester från sovjettiden och deras återstående livslängd är begränsad. Det största av dem, Jänschwalde, har kanske ett tiotal år kvar innan det har tjänat ut och flera av de andra anläggningarna har liknande framtidsutsikter.

Greenpeace anser att Vattenfall och regeringen måste ta ansvar för klimatet och för de lokala miljö- och hälsoproblemen genom en stegvis avveckling istället för försäljning. Detta skulle vara bättre klimatmässigt och kanske även en bättre affär rent ekonomiskt. Allt talar för att en försäljning skulle innebära att Vattenfall gör ytterligare en stor förlustaffär och att något kapital inte skulle frigöras.

En positiv följd av en stegvis avveckling av brunkolsverksamheten skulle även vara att de fem nya kolgruvor som planeras vid kraftverken inte behöver öppnas, kolet kan ligga kvar i marken. Det kol som finns i befintliga gruvor räcker för att driva kraftverken till slutet av deras livslängd. Därmed skonas hundra kvadratkilometer skogs- och jordbruksmark, våtmarker och byar med tusentals invånare.

Det är svårt att se något hållbart argument mot att låta Vattenfall behålla kraftverken och fasa ut de äldsta i takt med att deras tekniska livslängd tar slut. Beslutet om försäljning andas desperation och populism.

När Nordström pekar på att kolkraftverken är en belastning för varumärket talar han klarspråk: för honom handlar detta om image, inte verklighet. Vi menar dock att regeringen och bolaget har ett ansvar på riktigt för människors liv och miljön. Vi uppmanar därför regeringen att hålla er till det ni lovat: att göra Sverige till ett globalt föregångsland i klimatarbetet. Ni har en möjlighet som få andra har: att minska utsläppen från kolkraftverken i Tyskland, på riktigt.

Vi kan inte acceptera att ni försöker smita ifrån problemet och låta någon annan ta över ansvaret. Visa ert ledarskap och säg nej till försäljningen. Kolet ska ligga kvar i marken.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i SverigeLäs artikeln i NyTeknik.