Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Dra tillbaka ansökan om ny kärnkraft, Vattenfall

Debattartikel - 2 december, 2014
Den statliga energijätten Vattenfall har under 2000-talet förvandlats från ett lönsamt bolag med vattenkraft som huvudsaklig inkomstkälla till en förlusttyngd klimatvärsting som gjort gigantiska felinvesteringar i holländsk gas, tysk kärnkraft och kolkraft.

Svenska skattebetalare har förlorat hisnande 90 miljarder på kalaset, men den största notan efterlämnas jordens klimat. Vattenfalls koldioxidutsläpp är i dag ensamt nära dubbelt så stora som hela Sveriges samlade utsläpp. Från en sällsynt låg bottennivå torde det vara svårt för den nye vd:n Magnus Hall att göra det hela så mycket värre än det redan är. Därför borde han egentligen dra en lättnadens suck över att regeringen satt stopp för ytterligare ett högriskprojekt: ny svensk kärnkraft.

Den 31 juli 2012, drygt ett år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, lämnade Vattenfall in en ansökan om att få bygga 1-2 nya kärnreaktorer vid Ringhals. Trots företagets försök att tona ned betydelsen av projektet och försäkran om att ett eventuellt investeringsbeslut ligger långt fram i tiden fick ansökan stora konsekvenser.

Strålsäkerhetsmyndigheten fick i uppdrag av den dåvarande regeringen att ta fram säkerhetsföreskrifter för nya kärnreaktorer i Sverige. Myndigheten tog sig an uppgiften med iver, nyanställde ett stort antal medarbetare och sjösatte ett omfattande arbete, som finansierades av Vattenfall.

På plats i Halland påbörjade Vattenfall genast ett aktivt arbete med att köpa upp mark för de nya anläggningarna. Den 16 januari i år tog Vattenfall ytterligare ett viktigt steg och lanserade en omfattande samrådsprocess, en så kallad ”kraftdialog”, där myndigheter, organisationer och allmänhet får lämna synpunkter.

Men den 1 oktober förändrades allt. Samma dag som Magnus Hall tillträdde som vd kom beskedet. Den tillträdande rödgröna regeringen drar i handbromsen för uppenbara risker till ytterligare kapital- och miljöförstöring och slår fast att ”Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.”

Magnus Hall, som tidigare gjort sig känd som en varm kärnkraftsförespråkare, valde att försöka slingra sig ur regeringens grepp. ”Vattenfall har inga planer på ny kärnkraft”, menade Hall i ”Studio 1” i P1 den 2 oktober, dagen efter sitt tillträde, och påstod att man enbart inlett ett samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten för att undersöka förutsättningarna för ny kärnkraft. Men det står nu klart att Vattenfall, trots allt, tagit konsekvenserna av regeringens beslut och kommer att avbryta den så kallade kraftdialogen om ny kärnkraft och att lägga samrådet i Ringhals på is. Ett viktigt första steg.

Märkligt nog tycks Vattenfall inte ha några planer på att återkalla ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att bygga ny kärnkraft. Men statliga Vattenfall ska naturligtvis inte ödsla skattepengar på en verksamhet som regeringen beslutat att man ska avbryta.

Om Vattenfall låter ansökan ligga kvar kringgår man regeringens mycket tydliga besked och frågan är om man istället spekulerar i att ett kommande regeringsskifte ska ändra förutsättningarna? Ett avbrutet samråd i Halland kan på kort varsel dras igång igen, men en återtagen ansökan är ett betydligt mer slutgiltigt steg.

Magnus Hall måste nu följa regeringens beslut och meddela att Vattenfall kommer att återkalla ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att bygga nya kärnreaktorer.

Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige
Rolf Lindahl, kärnkraftsansvarig Greenpeace Sverige