Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Förstör inte Almedalsveckan

Nordiska Motståndsrörelsen är en militant nazistisk organisation

Debattartikel - 28 juni, 2017
Greenpeace har under många år deltagit i Almedalsveckan. Vi ser det som ett utmärkt tillfälle att träffas med allt från meningsmotståndare till andra aktivister.

 I år arrangerar vi bland annat ett seminarium tillsammans med Nordea om hållbara finanser. Tjusningen i Almedalen är att vi kan mötas i ett samtal kring frågor som är svåra, trots att vi tycker mycket olika ibland.

Det demokratiska samtalet har dock sina naturliga förutsättningar och gränser. Ingenstans kan det innehålla hat, ingenstans kan den tillåta våld, aldrig någonsin kan den göra skillnad på människor baserat på deras ursprung, sexualitet eller funktionalitet.

Brott mot demokratins grundvärden är tyvärr vad som skett i år i Almedalen när arrangören valt att ge tillstånd till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Det har redan gjort veckan sämre och fattigare genom att flera organisationer, politiker, vanliga medborgare och andra valt att inte medverka. De flesta har gjort det av rädsla för sin egen säkerhet. Det är inte överraskande. Nordiska Motståndsrörelsen är en militant nazistisk organisation som gjort sig kända för sitt våld.

Greenpeace är de här mörkerkrafternas raka motsats. När terroristerna vill begränsa demokratin, så bygger vi ut den. Vi använder våra kroppar för att hänga budskap, så som Resist vid Vita huset när Trump begår brott mot klimatet, vi använder dem när vi blockerar koltransporter i Tyskland, vi använder våra röster för att ge den åt naturen, klimatet och våra miljö.

Att åka till Almedalen i år var inte ett enkelt beslut. Vi förstår alla dem som väljer att inte resa till dit. Vårt krav på arrangören är att de ändrar sin inställning till Nordiska Motståndsrörelsen. Förstör inte den här veckan, vi har inte råd med det nu.

Frode Pleym
Sverigechef Greenpeace