Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

IPCC: Utsläppen måste ner till noll

Pressmeddelande - 2 november, 2014
Köpenhamn 2 november 2014 – FN:s klimatpanel, IPCC, presenterar i dag för femte gången en vetenskaplig sammanfattning om klimatförändringarna. För första gången framhåller forskarna att beslutsfattare måste ha som målsättning att få ner utsläppen till noll för att undvika katastrofala effekter av klimatförändringen.

Att utsläppen måste ner till noll är ett oerhört starkt och viktigt budskap. Nu är det upp till bevis för Stefan Löfven och regeringen. Första steget för Sverige måste vara att stoppa Vattenfalls planerade brunkolsgruvor i Tyskland och se till att företaget tar ansvar och ställer om till förnybart även utanför Sveriges gränser, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Rapportens huvudbudskap är, liksom tidigare år, att klimatförändringarna pågår, de påverkar människor och miljön negativt men de värsta scenarierna går fortfarande att förhindra om vi agerar nu. Den snabbaste vägen att minska utsläppen är att ställa om till förnybar energi, något som redan händer i länder runt om i världen.

Antingen kan regeringar välja att fasa ut kol och olja nu, eller tvingas göra det i ett senare skede till ett mycket högre pris. De som tar tillvara på möjligheterna som förnybar energi ger kommer att tjäna mest och ligga i framkant i utvecklingen. Rapporten är en tydlig varning att investeringar i fossila bränslen kommer leda till förlustaffärer i framtiden, säger Martina Krüger, klimat och energiansvarig på plats i Köpenhamn.

Läs mer om IPCC här http://www.greenpeace.org/international/ipcc/

På Greenpeace hemsida kan du även läsa en blogg från Martina Krüger, som har funnits på plats i Köpenhamn som observatör under veckans förhandlingar.

För mer information
Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige 070 542 08 90
Martina Krüger, klimat- och energiansvarig Greenpeace Norden 070 550 29 13
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10