Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vill Centerpartiet avveckla kolet?

Debattartikel - 27 september, 2015
Att sälja eller långsiktigt fasa ut. Vattenfalls tyska brunkol har blivit en het potatis i den politiska debatten. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kämpar emot en försäljning och behöver stöd från andra gröna partier. För att stoppa en försäljning krävs en riksdagsmajoritet och Centerpartiet kan avgöra frågan.

Därför var det med förvåning vi läste en intervju på Supermiljöbloggen där partiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl sa att hon litar på Vattenfalls bedömning och att partiet står bakom en försäljning av brunkolet.

När allianspartierna satt i regering föreslog Centerpartiet att hela den icke-nordiska delen av Vattenfall skulle säljas. Affären skulle även omfatta bolagets vindkraftverk, vattenkraftverk, bioenergi och gaskraft, vilket skulle göra det möjligt för en ny ägare att satsa på den förnybara delen av verksamheten medan kolet kunde fasas ut långsiktigt.

Martin Ådahl och Kristina Yngwe har också flaggat för att det vore ett bättre alternativ. I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 2 juli skrev de: vår idé var att samla Vattenfalls omfattande europeiska tillgångar till köpare som kunde ta ansvar för att avveckla kolkraftverken. Nu ser regeringen ut att sälja kolkraften separat, med risken för mindre nogräknade köpare kör vidare kolkraften så länge som möjligt.

Att göra sig av med en smutsig verksamhet kan på ytan låta ansvarsfullt, men så enkelt är det inte alltid. Man måste studera konsekvenserna. När det gäller Vattenfalls tyska brunkol är det i realiteten så att det innebär en stor miljövinst att bolaget behåller verksamheten. Då kommer kraftverken successivt att tas ur drift fram till runt 2030 och utsläppen upphör.

Anledningen är att kolet i de gruvor som används idag inte räcker längre och bolaget kan heller inte köpa kol från annat håll. Brunkol är oekonomiskt att frakta mer än några få mil. Vattenfall har tagit fram planer för nya gruvor så att verksamheten kan fortsätta till efter 2050, men har på senare tid svängt.

Om gruvorna istället säljs kommer en ny ägare att kunna driva planerna vidare och öppna de nya gruvorna.

Valet står mellan en utfasning till 2030 eller en fortsatt drift med stora utsläpp. Frågan är hur grönt Centerpartiet är. Det vore bra om Centerpartiet kan ge ett tydligt besked: vill man avveckla kolet eller låta en ny ägare elda på som om klimathotet inte fanns?

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

Läs artikeln i Dalarnas Tidningar