Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige bryter mot FN:s klimatavtal med Vattenfallaffären

Pressmeddelande - 2 juli, 2016
Greenpeace är starkt kritiska till regeringens beslut att låta Vattenfall överlåta sin brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. Beslutet kan få katastrofala följder för klimatet.

– Detta är en politisk kollaps. Regeringen, men även riksdagen, har misslyckats i att stå upp för vår tids ödesfråga när det gäller som mest. Stefan Löfven hade chansen att göra en historisk insats för klimatet och visa verkligt ledarskap. Dagens beslut kommer att allvarligt försvåra det internationella klimatarbetet och innebär att Sverige direkt underminerar Parisavtalet, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

– Kostnaderna för samhället i form av effekter på klimat, miljö och hälsa riskerar i och med det här beslutet att bli enorma. De kostnaderna kommer vida överstiga vad Vattenfall möjligtvis lyckats rädda i form av minskad förlust för bolaget, säger Annika Jacobson.

Det tjeckiska bolaget EPH har uttalat att de hoppas på en kolrenässans i Europa. Risken är stor att EPH kommer att öppna nya brunkolsgruvor och därmed släppa ut 24 gånger Sveriges årliga utsläpp. Världen har riktat sina blickar mot Sverige den senaste tiden och globala ledare har uppmanat regeringen att avveckla kraftverken istället för att sälja dem.

– Kampen för att lämna kolet och oljan i marken fortsätter, för Greenpeace och för alla de människor som kämpar för vår framtid. Trots dagens besked gläds vi åt att allt fler forskare, företag, organisationer, politiker och individer, inser att klimatet kräver verklig handling, inte bara en underskrift på ett papper. De aktörer som inte går från ord till handling kommer att få det tufft med trovärdigheten framöver, säger Annika Jacobson.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13