Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

600 Greenpeaceaktivister i protest mot amerikanska oljejätten Esso

Pressmeddelande - 24 oktober, 2003
Mer än 600 aktivister från hela världen blockerar under fredagsmorgonen oljebolaget Esso:s bensinstationer i Luxemburg. Protesten är ett led i Greenpeace kampanj att synliggöra hur Esso kontinuerligt saboterar alla internationella försök att skydda vårt klimat.
Greenpeaceaktivister från 31 länder, däribland 17 svenskar, fanns på plats vid Esso:s 28 bensinstationer i Luxemburg – inklusive den största Essostationen i världen, vid gränsen mellan Luxemburg och Tyskland. Vid varje bensinstation svajade banderoller med texten ”Esso No 1 climate criminal” Några av demonstranterna var fastkedjade vid bensinpumpar, iklädda tigerdräkter och George Bush-mask för ansiktet, för att hindra fordon att nå fram. Samtidigt delades information om Essos roll i att stoppa klimatförhandlingarna ut till förbipasserande.

Protesten i Luxemburg hålls samtidigt som 178 länder möts i Indien, för nya samtal runt Kyotoprotokollet – den enda internationella överenskommelsen för att rädda vårt klimat. USA är ansvariga för 25% av världens växthusgaser men kommer, efter påtryckning från Esso, inte att delta i samtalen kring Kyoto.

”Under hela 90-talet har Esso manipulerat USA och det internationella arbetet med klimatförändringar. De driver en kampanj i egensyfte för att kunna fortsätta sälja olja och inte investera i förnybar energi, det enda alternativ som finns idag för att rädda klimatet. Detta tryck påverkade till stor del George W Bush:s beslut att gå ifrån Kyoto-protokollet. Om vi ska rädda vårt klimat, måste vi stoppa Esso” säger Dima Litvinov, Greenpeace svenske talesperson på plats.

Esso, som också är kända som ExxonMobil och Mobil internationellt, förnekar att oljeförbränning, kol och gas medför klimatförändringar. Detta trots motsatta åsikter från en samlad vetenskapskår världen över och direkta bevis i form av klimatförändringar, som till exempel mer frekvent förekommande extrema väderhändelser, glaciärernas tillbakadragande och korallrevens förstörelse.

”Esso:s kärnverksamhet driver på klimatförändringarna och de gör allt som står i deras makt för att försäkra sig om att dagens läge inte förändras. De har försökt att utarma debatten om klimatet genom att använda frontgrupper, bristfällig vetenskap och stora politiska bidrag och de vägrar att spendera något av sina miljarder på ren, förnyelsebar energi,” säger Litvinov.

Luxemburg är känd som Europas ”bensinpump”, tack vare dess billiga bensin. Förare från många länder åker lång väg för att köpa sin bensin där. Deltagarna i fredagens protest kommer från: Österrike, Australien, Belgien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Israel, Italien, Japan, Kenya, Libanon, Luxemburg, Nya Zeeland, Norge, Mexiko, Portugal, Ryssland, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz, Nederländerna, Storbritannien, USA, Turkiet och Jugoslavien.

Taggar