Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

AKTION: 26 klättrare hindrar Shells isbrytare från att nå Arktis

Pressmeddelande - 29 juli, 2015
26 klättrare från Greenpeace i USA befinner sig under den 124 meter höga St Johns Bridge, i syfte att blockera isbrytaren Fennicas försök att, mitt i natten amerikansk tid, lämna hamnen i Portland. Fennica är efter en nödreparation åter på väg norrut för att bistå Shell att borra efter olja i Alaska. Aktivisterna vill med aktionen ge de amerikanska myndigheterna en sista chans att stoppa Shells oljeborrning i Arktis.

Myndigheterna gav i förra veckan företaget tillstånd att börja borra, under förutsättning att Shell inväntar det slutgiltiga godkännandet som kan ges då isbrytaren Fennica är tillbaka på borrplatsen, efter den skada fartyget ådrog sig efter ankomsten till Alaska.

– Världens forskare är överens om att oljan i Arktis måste stanna i marken om vi ska undvika en katastrofal klimatförändring. Skadorna på Fennica är bara en i raden av missöden när det gäller Shells försök att borra efter olja i Arktis, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Tidigare har Shell gått på grund med sin oljerigg Kulluk, förlorat kontrollen över borrfartyget Noble Discover och gjort sig skyldiga till inte mindre än åtta miljöbrott.

Den pågående aktionen sker bara dagar efter att den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton uttryckt stor skepsis mot oljeborrning i Arktis.

– Obama har under under sin presidenttid förespråkat att ta itu med klimatförändringarna och skydda miljön i Arktis. Därför är det direkt oansvarigt att han nu ger Shell grönt ljus i deras jakt på olja, säger Annika Jacobson.

Shell har fått ett provisoriskt tillstånd att borra så kallade topphål i Tjuktjerhavet, men slutgiltigt godkännande att borra djupare efter olja kan ges först om isbrytaren Fennica tar sig tillbaka till borrplatsen.

– De amerikanska myndigheterna bedömer att risken för ett eller ett par större oljeutsläpp är så stor som 75 procent om Shell utvinner oljan i området. Just nu är dessa aktivister de enda som står mellan Shell och en arktisk miljökatstrof, säger Annika Jacobson.

Bilder från den pågående aktionen uppdateras kontinuerligt på här och här.

För mer info, kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13