Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktion mot Statoil och Lundin Petroleum i Arktis

Pressmeddelande - 17 augusti, 2017
Idag anlände Greenpeace skepp Arctic Sunrise till Norges nordligaste oljefält i Korpfjell i Arktis, som Statoil äger och svenska Lundin Petroleum är delägare i, för att genomföra en fredlig aktion. 35 aktivister från 25 länder deltar i aktionerna i Barents hav. Fredliga aktivister har tagit sig in i Statoils oljerigg – Songa Enabler – exklusiva zon i Barents hav, med kajaker och uppblåsbara båtar.

– Norska staten öppnar för första gången på tjugo år upp för ny oljeborrning. Greenpeace är nu vid den nordligaste plats som någonsin öppnats upp för oljeborrning i Norge, som skandalbolaget Lundin Petroleum är delägare i. Det är helt orimligt att Lundin Petroleum ska borra efter olja i känsliga arktiska vatten. Ett utsläpp här skulle få katastrofala effekter på naturen, säger Rolf Lindahl ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace.

Greenpeace protest agains Songa Enabler

Aktivisterna är där för att leverera ett budskap från hela världen, till den norska staten: Prioritera människor över olja. Med sig framför riggen har de också ett jätteklot fyllt med skriftliga uttalanden till norska staten. Samtidigt befinner sig simmare i vattnet och protesterar med banderoller.

Greenpeace och Natur och Ungdom valde förra året att lämna in en stämning mot den norska staten på grund av att de tillåter oljeutvinning vid de platser som Arctic Sunrise nu är vid. En rättegång som är planerad att börja 13 november i år.

– Norges grundlag säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer och Norge var också ett av de första länderna i världen att ratificera klimatavtalet i Paris. På pappret är de klimatvänliga, men i praktiken agerar de annorlunda. Det är det hyckleriet vi protesterar mot idag.

Bilder från aktionen:
http://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJXVZK8M

Länkar:

Läs mer här om Lundin Petroleums ägande av Korpfjell (Sid 16)
Länk till Greenpeace stämningsansökan
Länk till norska grundlagens miljöparagraf
Länk till karta över oljeborrningstillstånden

Kontakt:
Rolf Lindahl

Ansvarig för klimat- och energifrågor
0703975870

Mathias Leveborn

Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
0702833036

Taggar