Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister inne på Oskarshamns kärnkraftverk

Levererar pensionsbesked till Sveriges äldsta, riskfyllda kärnreaktorer

Pressmeddelande - 5 mars, 2014
Pressmeddelande - Sverige har fyra av Europas tio äldsta och mest slitna reaktorer i drift.

Sverige har fyra av Europas tio äldsta och mest slitna reaktorer i drift. En ny rapport om kärnkraftens ålderskris visar att åldrande reaktorer minskar säkerhetsmarginalerna och ökar olycksriskerna dramatiskt. Men varken Strålsäkerhetsmyndigheten SSM eller ansvariga ministern Lena Ek vidtar nödvändiga åtgärder för att trygga säkerheten.

- För tredje gången på två år kan Greenpeace ta sig in på ett svenskt kärnkraftverk. Idag belyser fredliga aktivister att OKGs reaktorer passerat sin tekniska livstid och utgör en allvarlig risk genom att leverera ett pensionsbedked till kärnkraftverket. Reaktorerna måste tas ur drift så snart som möjligt, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.



Ett 20-tal aktivister i vanliga bilar åkte fullt synliga in på kärnkraftverket via infartsvägen. Där klättrade de över de staket som omgärdar reaktorbyggnaderna 1 och 2, tog sig upp på taket till O2 och vecklar just nu ut en stor banderoll i form av det välkända, orange pensionsbeskedet – med adress till svensk kärnkraft och SSM.  Samtidigt levererade aktivister ett stort pensionsbesked till kontorsbyggnaden.

Greenpeace har länge påtalat åldersproblematiken i svenska reaktorer, och kan idag presentera två nya rapporter: en som skildrar den ålderstigna europeiska kärnkraftsflottan och en som djupdyker i situationen för de svenska pensionsfärdiga reaktorerna. Av Europas 151 kärnreaktorer kommer 46 att passera sin ursprungliga tekniska livslängd i år. Fram träder en bild där riskerna är avsevärda, men där fullgod kunskap om konsekvenserna av långtidsdrift av kärnkraftverk är okända.


- Vi kan konstatera att den tilltagande åldern på de europeiska kärnkraftverken introducerar flera allvarliga – och nya – risker. Nu måste Lena Ek och Strålsäkerhetsmyndigheten verkställa pensionsbeskedet, säger Annika Jacobson.

Oskarshamn 1 är med sina 42 år Sveriges äldsta reaktor och den fjärde äldsta i drift i Europa, exklusive Ryssland. Reaktorn har haft kroniska turbinvibrationer och närmar sig med sina 216 nödstopp det maximala taket för antalet reaktorpåfrestande snabbstopp, 255 stycken. På Oskarshamn 2, Sveriges tredje äldsta reaktor, genomförs nu enligt ägaren Eon ”den största procentuella effekthöjning som någonsin planerats i världen”. Leverantören Areva kallar det ”en av de mest utmanande effekthöjningar som någonsin utförts vid ett kärnkraftverk”.

- Utan någon vidare politisk debatt har svensk kärnkraftsindustri successivt genomfört massiva effekthöjningar vilka sammantaget motsvarar storleken på en helt ny kärnreaktor. SSM överväger att under 2014 än en gång godkänna livstidsförlängningar och effektökningar av dessa reaktorer. Mot bakgrund av riskbilden är detta oacceptabelt, säger Annika Jacobson.



Bilder och video HÄR
Läs mer, skriv på uppropet och ladda ned rapporterna på tidforpension.se

KONTAKT
Annika Jacobson, chef Greenpeace, 0705420890 - @chef_greenpeace
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14 - @JesperLiverod
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10 - @danielbensson

Greenpeace Twitter - @greenpeaceSE
#tidförpension
#stresstest