Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Arktisaktivister begärs omhäktade – i ytterligare tre månader

Pressmeddelande - 15 november, 2013
Den ryska så kallade Undersökningskommittén meddelade idag att de ansöker om omhäktning av de 28 aktivister - inklusive svenske Dima Litvinov, 51 - och två frilansjournalister som greps den 19 september efter en fredlig protest mot vårdslös oljeborrning i Petjorahavet i Arktis.

Undersökningskommittén avser att omhäkta besättningen i ytterligare tre månader i väntan på utredning medan kommittén undersöker de påstådda brotten. 

- Rättsprocessen är farsartad. Vi kommer att överklaga en begäran om att förlänga häktningstiden i rätten. Det är dags för dem att få komma hem, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Än så länge har ansökningarna om förnyad häktning bara skickats in för sex av de frihetsberövade, ytterligare nio förväntas på måndag. Kommittén måste skicka in ansökan till domstolen för att häktningen ska fortsätta. Godkänns de inte av rätten måste de 30 släppas fria.

Trots löften om att dra tillbaka åtalet om sjöröveri har Undersökningskommittén ännu inte gjort så formellt. “Arctic 30” har nu varit frihetsberövade av ryska myndigheter i nästan två månader, sedan Greenpeace fartyg Arctic Sunrise beslagtogs den 19:e september.

Häktningsförhandlingarna måste ske före den 24 november. Om ansökan om fortsatt frihetsberövande upprätthålls av domaren, kommer Greenpeace advokater överklaga detta beslut och åter ansöka om borgen.

- Myndigheterna har redan tagit två månader på sig att undersöka fallet. Nu menar man att det behövs ytterligare tre månader, trots att aktivisterna informerade både myndigheter och press om avsikterna, samt filmade sig själva medan man försökte genomföra den fredliga protestaktionen. Den här historien är bortom all rimlighet från början till slut, säger Annika Jacobson.

Mer information:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14

BILDER OCH VIDEO HÄR