Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Arla ger efter för kritik – slutar med smutsig palmolja

Pressmeddelande - 21 augusti, 2014
Stockholm, 2014 – Mejerijätten Arla ansluter sig nu till flera andra svenska varumärken och rensar upp i leverantörsleden för att bryta kedjan mellan företagets produkter och skövlingen av regnskog. Beslutet kom efter månader av förhandlingar med Greenpeace.

Arlas vändning är en stor seger för konsumenterna liksom för regnskogarna och den biologiska mångfalden. Vi ser en omvandling inom palmoljeindustrin. Under det senaste året har företag efter företag gått med på Greenpeace och konsumenternas krav gällande palmolja, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Arla är en av de största aktörerna i den internationella mejerivärlden och palmolja finns i de produkter som innehåller vegetabilisk olja, som till exempel Lätt & Lagom och Smör & Rapsolja.

Arlas nya policy garanterar att all palmolja från regnskogs- och torvmarksområden ska bort från produktionsleden till 2017. All palmolja som finns i deras produkter vara spårbar hela vägen, från butikshyllan till plantagen, och ursprungsbefolkningens och arbetares rättigheter ska respekteras.

Deras åtaganden går därmed längre än målen satta av palmoljebranschens största hållbarhetscertifiering RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, som har kritiserats av bland andra Greenpeace för att vara alltför vaga och inte garantera att kopplingen till regnskogsskövlingar bryts.

Första steget är taget. Nu gäller det att företagen löper linan ut. Vi kommer fortsätta följa deras fotspår och granska att de verkligen håller sina löften, säger Annika Jacobson.

Skövling som ger plats åt palmoljeodlingar är det enskilt största hotet mot Indonesiens regnskogar och riskerar att utrota unika djurarter som sumatratigern, orangutangen och trädkängurun.

Under året har över 110 000 personer i Norden deltagit i Greenpeace kampanj som kräver att företag att stoppar handeln med smutsig palmolja. Flera svenska och nordiska varumärken, som till exempel Findus, Marabou, Göteborgs Kex och Cloetta, har gett efter för kraven. I somras anslöt sig även AAK, Nordens största leverantör av palmolja, till den växande skara företag som lovat få bort smutsig palmolja i sina produkter.

 

1. Här kan du läsa Arlas nya policy: http://www.arla.com/Global/responsibility/pdf/sourcing/Arla-Foods_statement_on_palm_oil.pdf

2. Greenpeace rapport om RSPO- Certifying destruction: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/forests/2013/Indonesia/RSPO-Certifying-Destruction.pdf

 

Foton regnskogspåverkan i Indonesien finns här:
Foton arter som hotas av palmoljeproduktionen i Indonesien finns här:

Kontakt:
Annika Jacobson, chef på Greenpeace i Sverige 070 542 08 90
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10

Ämnen