Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

BILDER: Protestaktion i 30 länder: Ryssland – frige Greenpeace aktivister!

Pressmeddelande - 20 september, 2013
20 september 2013 – Idag har protestaktioner genomförts utanför ryska ambassaden i minst 30 länder, däribland i Stockholm. Under protestaktionen överlämnades ett brev till Rysslands ambassadör med krav på att de Greenpeaceaktivister som fredligt protesterat mot oljeborrning i ryska Arktis, men som under våldsamma omständigheter gripits av den ryska kustbevakningen, ska friges. Bland de gripna finns en trebarnspappa från Stockholm.

Bilder och video finns här och här (uppdateras kontinuerligt), eller ring: Anna Havula: 070 201 44 86.

Den ryska kustbevakningen bordade igår eftermiddag Greenpeace Internationals fartyg Arctic Sunrise, och kvarhöll dess besättning.  Det är nu över 12 timmar sedan Greenpeace International hade någon kontakt med fartyget, som verkar vara på väg västerut mot ryskt territorialvatten. Greenpeace International har inte fått någon formell bekräftelse om vad aktivisterna eventuellt åtalas för, och aktivisterna har nekats tillgång till rättsligt eller konsulärt stöd.

Idag har Greenpeace genomfört protester utanför ryska ambassader i 30 länder för att aktivisterna ska frias: Rumänien, Luxemburg, Tyskland, Tjeckien, Finland, Danmark, Schweiz, Turkiet, Slovakien, Spanien, Polen, Ungern, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Frankrike, Belgien, Italien, Österrike, Kanada, Japan, Filippinerna, Thailand, Sydafrika, Argentina, Chile, USA, Brasilien, Sverige och Ryssland. Protester väntas i fler länder det kommande dygnet.

- Vi kräver att alla våra aktivister som har gripits av den ryska kustbevakningen ska frias och att vårt skepp Arctic Sunrise frisläpps. Ryssland borde granska de ryska oljebolagens smutsiga verksamhet istället för att attackera fredliga demonstranter, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige som deltar i protesten i Stockholm.

I Stockholm startade protesten klockan 11 och pågick i över en timme. Ett femtiotal personer medverkade och höll skyltar där det stod ”Fria våra aktivister” på svenska, engelska och ryska samt ”Save the Arctic”. Greenpeace Sverigechef Annika Jacobson lämnade över ett protestbrev till den ryska ambassaden i Stockholm.

- Vi fortsätter att kräva att de ryska myndigheterna ska förklara varför våra aktivister har gripits under en fredlig protest. Vi har ännu inte fått veta vad de anklagas för. Vårt skepp Arctic Sunrise befann sig på internationellt vatten vilket innebär att den ryska kustbevakningens bordning var olaglig, säger Annika Jacobson.

Kontakt: 
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86