Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ban Ki-moon: Vi har ett gemensamt ansvar att skydda Arktis

Pressmeddelande - 19 september, 2014
Som en upptrappning inför det stora klimatmötet i New York nästa vecka har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon haft ett möte med Greenpeace om Arktis framtid. Ban Ki-moon tog emot underskrifter från det globala uppropet Save the Arctic, där mer än sex miljoner människor kräver att det skapas en fristad kring Nordpolen.

Ban Ki-moon tar emot delegation från GreenpeaceBildtext: Deltog i mötet gjorde Josefina Lundgren Skerk, Ban Ki-moon, Kumi Naidoo, Margareta Malmgren Köller och Neil Hamilton.

-Jag tar emot detta som ett gemensamt åtagande gentemot vår gemensamma framtid, för skyddandet av vår miljö, inte bara i Arktis, utan över hela världen, sade FN: s generalsekreterare.

Ban Ki-moon sade vidare under mötet att han överväger att sammankalla ett internationellt toppmöte för att diskutera frågan om skyddandet av Arktis. Han uttryckte också en önskan att inom kort resa med något av Greenpeace berömda kampanjfartyg i Arktis.

-Arktis framtid är ett avgörande test för de som deltar i toppmötet i New York nästa vecka. De kommer säkert att leverera eleganta tal som uttrycker allvarlig oro för den snabba uppvärmningen av vår värld. Trots det, kommer många av dessa ledare samtidigt fundera på hur man bäst kan utvinna de allt mer tillgängliga fossilresurserna i Arktis. Det är helt enkelt inte trovärdigt, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Greenpeace International i en kommentar efter sammankomsten med Ban Ki-moon.

Delegationen bestod även av Neil Hamilton, Greenpeace främste rådgivare i Arktispolitiska frågor, Margareta Malmgren Köller, väldigt aktiv i kampanjarbetet för Arktisdeklarationen samt den svenska sametingsledamoten Josefina Lundgren Skerk, representant för urfolken som lever i Arktis.

-För oss som långsiktigt vill leva här i norr är klimatförändringarna och de destruktiva industrier som tar över i Arktis ett allvarligt problem . Vi samer känner till och förstår den arktiska naturen och den förändras nu på ett sätt som inte bara hotar oss, utan alla människor över hela världen. Människan har skapat klimatkrisen och det är bara genom mänskliga strävanden som den kan stoppas. Jag uppmanar i synnerhet de arktiska staterna att ta klimathotet på allvar. De kan ta de första viktiga stegen här i New York under den kommande veckan, säger Josefina Lundgren Skerk, som deltog förra året i Greenpeace expedition till Nordpolen med målet att skydda Arktis från exploatering.

Hon kommer att delta i den stora klimatmarschen som planeras dagarna före FN:s klimatmöte den 23 september.
- Då klimat- och Arktisfrågorna hänger tätt samman så känns det bra att kunna vara med på  det som ser ut att bli den största klimatmanifestationen hittills i världshistorien, säger Josefina Lundgren Skerk.

Förutom de sex miljoner underskrifterna inom savethearctic.org presenterades även den mer detaljerade Arktisdeklarationen, som slår fast att klimatförändringarna måste hanteras skyndsamt och kräver att det skapas en fristad runt Nordpolen med ett förbud mot oljeborrning och destruktivt fiske. Under de senaste månaderna har mer än 1000 beslutsfattare och inflytelserika personer i civilsamhället skrivit under Arktisdeklarationen; exempelvis ärkebiskop Desmond Tutu, entreprenören Richard Branson och tidigare generalsekreteraren för Nato, Javier Solana. I Sverige stöds Arktisdeklarationen av bland andra tidigare statsminister Ingvar Carlsson, forne tidigare toppdiplomaten Rolf Ekéus och fotografen Mattias Klum.

Ban Ki-moon  tog emot det symboliska överlämnandet av underskrifterna igår kväll, precis ett år efter Arctic 30. Greenpeace protester mot oljeborrning i Arktis ledde till de att inblandade aktivisterna greps och sattes i ryskt fängelse anklagade för terrorism, vilket skapade den globala protestaktionen Arctic 30.

Bilder och videofilm från mötet med Ban Ki-moon finns här:

För mer information kontakta:

Lisa Ringström, kommunikationsansvarig Greenpeace, 070-2014486
Josefina Lundgren Skerk, 070-5822121