Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Beväpnad rysk kustbevakning bordar Greenpeacefartyg – svensk arresterad

Pressmeddelande - 19 september, 2013
Petjorahavet, 19 september 2014 – Den ryska kustbevakningen har ikväll bordat Greenpeace Internationals fartyg Arctic Sunrise och arresterat dess besättning på 25 personer. En svensk trebarnspappa från Stockholm finns med bland de arresterade. Arctic Sunrise befinner sig i ryska Arktis för att protestera mot den ryska statliga energijätten Gazproms planer att starta den första havsbaserade oljeproduktionen i Arktis.

Information om Dima Litvinov från Sverige, som finns med bland de arresterade. Bild bifogas.
Video från aktionen igår, där Dima Litvinov förekommer (efter 01.47 minuter). 
Ladda ner bilder från Greenpeace protest mot oljeborrning i ryska Arktis, eller ring Anna Havula: 070 201 44 86. 

Vid tidpunkten för bordningen cirkulerade Arctic Sunrise tre nautiska mil från Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, på internationellt vatten.Koordinaterna bekräftar att fartyget var inom Rysslands exklusiva ekonomiska zon (EEZ), vilket gör den ryska kustbevakningens bordning illegal. När bordningen inträffade var koordinaterna: 69-19-53N:57-16-53E.


Kustbevakningen tog sig ombord Arctic Sunrise genom att flyga över fartyget med helikopter och ta sig ner med rep till fartygets helikopterplatta. Några Greenpeaceaktivister låste in sig i radiorummet varifrån de kunde vittna om hur de övriga aktivisterna blev tvingade ned på sina knän med vapen riktade mot sig.


- Den illegala bordningen och det övervåld som den ryska kustbevakningen använder visar hur långt ryska regeringen är beredd att gå för att skydda Gazproms vansinniga och oansvariga oljeborrning, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. 


Greenpeace ber nu president Putin beordra ryska kustbevakningen att lägga ner vapen och lämna Arctic Sunrise.

Redan igår morse grep ryska kustbevakningen två Greenpeaceaktivister när de som protest klättrade uppför Gazproms oljeplattform. Den ryska kustbevakningen avlossade elva varningsskott runt Greenpeace fartyg Arctic Sunrise och hotade med att öppna eld om fartyget inte omedelbart lämnade området.

- Den enda förklaring vi fått till att våra aktivister gripits kommer från ryska utrikesdepartementet som menar att vi utgör ett hot mot säkerheten och miljön i Arktis. Men det är ju den ryska kustbevakningen som illegalt bordat vårt fartyg, pekat vapen mot våra aktivister och skjutit varningsskott omkring vårt skepp under en fredlig protest för att förhindra en miljökatastrof i Arktis, säger Annika Jacobson.

- Får Gazprom fortsätta sina planer är en omfattande miljökatastrof näst intill oundviklig. Gazprom är ett av världens smutsigaste oljebolag som läcker enorma mängder olja till land varje år. Att de nu vill borra i isfyllda vatten där det är helt omöjligt att städa upp ett oljespill är helt oacceptabelt och dessa planer måste stoppas, säger Annika Jacobson.

Kontakt:

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86