Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Cloettas choklad blir lite godare lagom till påsk

Pressmeddelande - 15 april, 2014
Stockholm, 2014 – Nu kan chokladälskare njuta av påskgodiset med lite bättre samvete. Cloetta går efter påtryckningar från konsumenter ut med en ny policy som ska förhindra inköp av palmolja med kopplingar till regnskogsskövling.

Cloetta blir lite godare

Det är tydligt att vi är många som tar allvarligt på att chokladen vi äter inte bara ska vara god i smaken utan även mot tigrarna och framtida generationer som är beroende av vår förmåga att skydda regnskogarna. Jag är glad att Cloetta hörsammat detta, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Palmolja, som finns i nästan hälften av alla produkter på en vanlig matbutikshylla, är idag den största orsaken till att Indonesiens regnskog skövlas, att koldioxidhaltiga torvmarker bränns och att djurarter som den sällsynta sumatratigern hotas av utrotning.

Greenpeace lanserade i höstas en global kampanj som ställer krav på företag att kunna uppvisa spårbarhet på den palmolja som används i produktionen och garantera att den inte orsakat skövling av regnskog. Det innebär att företagen måste göra åtaganden utöver certifieringar från RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil, som idag inte kan garantera detta.

Efter påtryckningar från konsumenter har det svenska chokladföretaget nu anslutit sig till företag som Nestlé och Orkla samt palmoljeproducenten Wilmar International, som under Greenpeace palmoljekampanj har antagit nya regelverk gällande palmolja.

– Cloetta visar att de är redo att gå längre än RSPO, rensa upp i sina produktionsled och lovar att senast 2017 endast använda leverantörer som kan garantera att deras palmolja inte har orsakat någon regnskogsskövling, säger Annika Jacobson.

Länk till Cloettas nya policy:

Kontakt:
Annika Jacobson, chef på Greenpeace i Sverige 070 542 08 90
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10