Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Klimatmötet i Durban räddar FN-processen – men inte klimatet

Pressmeddelande - 11 december, 2011
Idag avslutades FN:s klimatmöte i Durban, Sydafrika. Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energifrågor för Greenpeace i Norden, kommenterar mötets resultat.

- Det är svårt att glädjas över att klimatmötet i Durban räddat FN-processen, när processen inte kommer att rädda klimatet. Resultatet från mötet är helt tandlöst. Inga nya löften om kraftfulla utsläppsminskningar under kommande årtionde, ett nytt klimatavtal kan träda i kraft först efter 2020, och inga löften om att avtalet blir legalt bindande. Vi går med öppna ögon mot 3,5 - 4 graders global uppvärmning, det är vansinnigt, säger Martina Krüger.

- Eftersom världen nu inte kommer att få ett legalt bindande klimatavtal på många år är det ännu viktigare att alla progressiva länder går från ord till handling på hemmaplan. Det skulle också kunna injicera ny energi i förhandlingarna. EU bör höja sitt klimatmål till 40 % utsläppsminskning till 2020 samt slopa subventionerna till fossil energi. Sverige bör investera för att ställa om till 100 % förnybar energi och vi förväntar oss att Lena Ek ska hålla sitt löfte om att annullera Sveriges överskott av utsläppsrätter, säger Martina Krüger.

Greenpeace har granskat storföretagens lobbyism i klimatfrågan. Rapporten "Who's holding us back?" visar att storföretag världen över satsar massiva summor på att motarbeta klimatåtgärder. I Sverige motverkar Svenskt Näringsliv att EU ska höja sitt klimatmål.

- Återigen har politikerna valt att lyssna på förorenarna som blockerar framstegen i klimatförhandlingarna, istället för människorna. Det är inte acceptabelt att företag som endast bryr sig om kortsiktiga ekonomiska intressen fortsätter diktera klimatpolitiken.

Ladda ner rapporten "Who's holding us back?" här

Kontakt:
Martina Kruger, ansvarig för klimat- och energifrågor i Norden, Greenpeace: 070 – 550 29 13
Anna Havula, pressekreterare, Greenpeace: 070 – 201 44 86