Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

EU-parlamentet ger Bildt bakläxa om skyddet av Arktis

Pressmeddelande - 12 mars, 2014
Stockholm, 2014 – EU-parlamentet antog idag en resolution som uppmanar EU:s medlemsstater att verka för ett skyddat område runt Nordpolen, vilket skulle kunna förbjuda oljebolag och industriella fiskeflottor i regionen. Texten innehåller till stor del samma krav som Greenpeace kampanj driver för att skydda Arktis och som hittills fått stöd av över fem miljoner människor.

- Parlamentet skickar idag en tydlig signal att EU förväntar sig mer av de arktiska staterna när det gäller skyddet av Arktis. Dagens resolution innebär också bakläxa för utrikesminister Carl Bildt som mer eller mindre på egen hand satt en extremt låg svensk ambition för skyddet av den arktiska miljön, säger Dima Litvinov från Greenpeace som var en av de 30 ombord på Arctic Sunrise som tillbringade tre månader i ryskt fängelse förra året efter en fredlig protest mot just oljeborrning i Arktis.

Sveriges regering har nyligen kritiserats av oppositionen i riksdagen för att inte ens ha informerat utrikesutskottet om den svenska linjen i Arktiska rådet. Inom alliansregeringen sticker också moderaterna ut som det parti som har absolut lägst ambition för skyddet av Arktis, vilket gör Carl Bildts och Utrikesdepartementets ovilja att förankra arktispolitiken i riksdagen till en extra känslig fråga. Riksrevisionen har också riktat allvarlig kritik mot regeringens klimatarbete i Arktiska rådet.

- Det är hög tid att EU:s utrikesministrar sätter ned foten och tydligt markerar sitt stöd för att skydda Arktis. Företag som Statoil, Shell, Exxon och Gazprom gör fortfarande allt för att etablera sig i Arktis, men samtidigt växer stödet för att skydda regionen och nu har EU:s medlemsstater chansen att ta ställning för ett bättre skydd, innan det är för sent, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Ett första politiskt steg mot ett skyddat marint område i Arktis togs när Finland, under ledning av den socialdemokratiske utrikesminister Erkki Tuomioja, i september förra året antog en strategi med målet att skapa en fristad för miljön i det obebodda området runt Nordpolen. Därefter har även USA lagt fram ett förslag på ett tillfälligt stopp för fiske i regionen, som fått stöd av Danmark, Grönland och Kanada

- Den finska arktisstrategin är allt annat än radikal. Det är därför en skandal att Sverige inte ens delar Finlands, och nu även EU:s, ambition för skyddet av Arktis. Här måste regeringen tänka om, säger Annika Jacobson.

EU-parlamentets resolutionen kan läsas här:

I klausul 38 i resolutionen anges att: "Europaparlamentet stöder initiativet från fem arktiska kuststaterna om att enas om tillfälliga säkerhetsåtgärder för att förhindra det framtida fisket i Arktis utan en föregående etablering av lämplig reglering, och stöder utvecklingen av ett nätverk av arktiska bevarandeområden och, i synnerhet, skyddet för det internationella havsområdet kring Nordpolen utanför kuststaternas ekonomiska zoner"

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef Greenpeace i Sverige 070 542 08 90
Jan Isakson, havsmiljöexpert Greenpeace 070 608 74 83
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10