Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

EU-parlamentet tar historiskt kliv mot plastföroreningar

Pressmeddelande - 24 oktober, 2018
Europaparlamentet har röstat för att skydda människor och natur mot några av de vanligaste formerna av engångsplast som utgör stor del av plastföroreningarna längs våra kuster och i våra hav. Oavsett regering, måste nu riksdagen ta sitt ansvar, följa parlamentets beslut och se till att Sverige skär ner på engångsplasten till förmån för hållbara och återanvändningsbara alternativ, säger Greenpeace.

En stor majoritet i EU-parlamentet röstade idag för att stärka EU-kommissionens plan för att skydda våra kuster och hav mot ökande föroreningar av de vanligast förekommande engångsplasterna. Parlamentet röstade även för att förbjuda några av de mest problematiska engångsprodukterna, såsom matbehållare av polystyren, samt att hålla företagen som producerar engångsplasten ansvariga för kostnaden för föroreningarna derar produkter orsakar.

Vi är nu ett steg närmare att skydda människor och djur från all onödig plast som dränker våra sjöar och hav. Plastföroreningar finns överallt, från antarktiska oceanen till saltet vi har på våra bord. Nu ligger ansvaret på Sveriges riksdag och regering. De måste omsätta parlamentets beslut i handling och inte falla för påtryckningarna från de företag som vill hålla oss kvar i en slit-och-släng kultur. Sveriges beslutsfattare måste följa EU och fasa ut den onödiga engångsplasten, säger Rosanna Endre, ansvarig för havs- och miljögiftsfrågor på Greenpeace i Sverige. 

Det finns en besvikelse inom miljöorganisationerna som jobbat med frågan, över att parlamentet inte höll fast vid att förbjuda de tunna, lättviktiga engångsplastpåsarna. Däremot är det glädjande att EU-parlamentet röstat för att stänga kryphålen i den legala definitionen av “engångsplast”. Kryphål som skulle möjliggjort för företag att ducka nya restriktioner genom att märka om engångsprodukter som “återanvändningsbara”.

Sverige behöver själva ta ansvaret att stänga det kryphål som EU inte lyckats stänga. Om regering och riksdag på allvar menar att Sverige ska vara ett föregångsland på miljöområdet så måste vi gå längre än vad EU gör i den nya lagen om engångsplast. Sveriges beslutsfattare måste fasa ut den onödiga engångsplasten, och samtidigt se till att denna ersätts med hållbara och återanvändningsbara alternativ, så vi inte ersätter ohållbar konsumtion av engångsplast med ohållbar konsumtion av andra engångsmaterial och därigenom skapar nya problem, säger Rosanna Endre.

Förra veckan publicerades ett läckt brev som visar på hur några av de företag som står för de största andelarna av plastföroreningarna i världen; Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo och Danone, har lobbat regeringar runt om i EU för att vattna ur det nya lagförslaget gällande engångsplast.

Senare denna vecka förväntas representanter från EU-ländernas regeringar mötas för att komma överens om en gemensam position. I början av november kan trepartsdialogen mellan medlemsländerna, EU-parlamentet och EU-kommissionen påbörjas för att färdigställa den nya lagen om engångsplast.


Kontakt:
Rosanna Endre, Ansvarig för havs- och miljögiftsfrågor
Tel: 070 285 36 78
 
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig
ludvig.t
Tel: 070 271 64 37

Taggar