Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Emma Thompson reser med Greenpeace för att skydda Arktis

Pressmeddelande - 1 augusti, 2014
Den Oscarsbelönade skådespelerskan Emma Thompson och hennes fjortonåriga dotter Gaia Wise kommer resa med Greenpeace skepp Esperanza i början av augusti för att uppmärksamma den smältande miljön i Arktis. Emma Thompson – känd från filmer som Harry Potter, Howards End och Love Actually – kommer ansluta sig till besättningen ombord på aktivistskeppet Esperanza och besöka isbjörnshabitat, forskningsstationer samt inspelningsplatsen för en ny naturserie från BBC.

Emma Thompson redo för resan till Arktis

Hon får sällskap av den prisbelönta kanadensiska skådespelaren tillika aktivisten Michelle Thrush, som även hon kommer att resa med sin dotter, fjortonåriga Imajyn. Resan utgår från Longyerbyen på Svalbard den andra augusti.  

- Jag är otroligt begeistrad över den här resan för jag har alltid velat åka till Arktis. Men jag är också orolig över vad jag kan komma att finna. Arktis värms upp snabbare än något annat område på jorden, och det är inte bara ett problem för isbjörnarna. Det påverkar väderförhållandena i områden så långt bort som Indien, med stigande havsnivåer som skapar ödeläggelse världen över. Uppvärmningen av Arktis är ett verkligt hot mot vår överlevnad, säger Emma Thompson.

Hon fortsätter:

- Min dotter och hennes generation kommer att ärva den värld som vi har ansvar för, och jag vill vara säker på att vi får Arktis säkrat från oljebolag och skyddat för gott. Jag gör den här resan för att jag vill att Gaias generation ska få växa upp i en vettig och sund värld. Jag gör den har resan för att hennes barn faktiskt ska kunna få växa upp, säger Emma Thompson.

Skådespelerskorna börjar sin resa från Longyearbyen, den största hamnen på Svalbard, vilken även är den mest nordligt belägna hamnen i Norge. Belägen på breddgraden 78 grader nord, har Longyearbyen en medeltemperatur på under 5 grader Celsius i augusti.

De kommer att färdas norrut och besöka världens mest nordligt belägna forskningsstation, delta i experiment och forskningsprojekt, tillbringa en natt i en jägares stuga på isen, städa upp plast på en strand och möta upp med ett tv-team från BBC för kanalens kommande naturserie “The Hunt” innan de når iskanten och den mältande glaciären.

-Tillhörande ett ursprungsfolk är jag otroligt glad över att få förena mig med de miljoner människor som redan är del av den globala folkrörelse som vill rädda Arktis. Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att stoppa den huvudlösa industrialiseringen av Arktis och försvara ursprungsfolkens rättigheter. De som lever där och på andra platser, vars öde är tätt sammankopplat med Arktis framtida öde, säger Michelle Thrush.

Emma Thompson kommer be sina fans att stödja kampanjen för  att rädda Arktis via sajten savethearctic.org/emma

Foton från skeppsturen med Emma Thompson and Michelle Thrush kommer läggas upp här:

De bilder som ligger där från den 31 juli är från en förberedande aktivistträning som skedde i London, på Themsen.

Bakgrundsinformation:

Emma Thompson är tvåfaldig Oscar-vinnare och den enda person som hittills vunnit Oscar för både bästa skådespelerska och för bästa manus. Hon har varit engagerad i klimatfrågan och humanitära frågor i flera decennier.  

Michelle Thrush är sedan många år engagerad i ursprungsfolksfrågor och tillika en miljöaktivist som har protesterat emot oljesandsutvinningen i Alberta och skogsskövlingen i Amazonas.

För mer information kontakta:

Lisa Ringström, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige, 070-2014486
Jessica Wilson, kommunikationsansvarig på skeppet Esperanza, +44 7896 893118
Juha Aromaa, övergripande kommunikationsansvarig för skeppsturen, +358 50 369 6202