Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

FN:s klimatpanel: Framtiden är förnybar

Pressmeddelande - 14 april, 2014
När världens ledande klimat- och energiexperter idag presenterade den tredje delen av den nya rapporten om tillståndet för jordens klimat var den samlade uppfattningen att förnybar energi spelar en absolut central roll för att vända utvecklingen.

- Lösningarna måste därmed betraktas som lika glasklara som problemen. För svensk del kan vi inför valet inte acceptera politisk flathet inför vare sig förnybara energisatsningar eller Sveriges enskilt största klimatproblem, Vattenfalls kolkraft, säger Annika Jacobson chef för Greenpeace i Sverige.


Vad gäller Sveriges ansvar och möjlighet i förhållande till klimatpanelens sammanställning framstår två faktorer som särskilt avgörande:

1. Sveriges enskilt största klimatbörda - energiföretaget Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor i Tyskland – måste stoppas. Vattenfall, som genom sin befintliga tyska kolkraft redan släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige, planerar fem nya dagbrott för utvinning av ofattbara 1.2 miljarder ton brunkol, vilket genererar motsvarande mängd koldioxid i atmosfären när det förbränns. Vattenfall är Sveriges ansvar var det än bedriver energiproduktion.

2. Sverige har världsunika naturliga förutsättningar för förnybar energi. Sverige har det lättare än nästan alla andra länder i världen att etablera ett leveranssäkert, kostnadseffektivt och 100 procent förynart energisystem. Frigörandet av denna potential handlar om ambitiösa, bindande mål för förnybar energi, både I förhållande till EU:s 2030-mål och Sveriges inhemska energisatsningar.

- Innebörden av klimatpanelens slutsatser är att Sverige, med unika möjligheter till ett 100 procent förnybart energisystem, kan göra ett potentiellt katastrofscenario kan bli en gynnsam samhällsutveckling.

- Dessutom spelar Sverige  en väsentlig roll som klimatmässig förebild, främst genom att avveckla statligt styrda koldioxidkällor. Samtidigt kan vi driva på för att EU ska anta ett gemensamt, ambitiöst och bindande paket för förnybar energi till 2030, eftersom sådana klimatbeslut lägger grunden för vad EU tar med sig till det internationella klimatmötet i Paris 2015.

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: +46 (0)705420890
Kaisa Kosonen , klimat- och energiexpert, Greenpeace International +358 50 368 8488 eller

Taggar