Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Filippinernas klimatkommissionär på besök i klimatdrabbat Arktis

Pressmeddelande - 11 september, 2014
Samtidigt som isutbredningen i Arktis når sitt minimum i år besöker Filippinernas klimatkommissionär Yeb Saño den arktiska iskanten tillsammans med Greenpeace, med målet att uppmana världens ledare att ta ansvar i klimatfrågan på det kommande klimattoppmötet i New York.

Filippinernas klimatkommissionär Yeb Saño

-Jag föddes mer än 8 500 kilometer från Nordpolen, men jag har insett att min framtid och mitt lands framtid hänger ihop med det smältande Arktis öde, säger Yeb Saño, på besök vid den arktiska iskanten norr om Svalbard.

-Forskningen visar tydligt att klimatförändringarna kan innebära mer frekvent och starkare extremväder. Det är länder som Filippinerna som kommer känna av de direkta effekterna av klimatförändringarna. Jag uppmanar världens ledare som deltar i klimatmötet i New York att agera för att skydda Arktis, och begränsa de fossila utsläppen som bidrar till den globala uppvärmningen, säger Yeb Saño.

 Naderev “Yeb” Saño är klimatkommissionär för Filippinerna och förhandlar för landets räkning vid FN:s förhandlingar inom klimatkonventionen UNFCCC. Han väckte global uppmärksamhet efter att ha framfört ett känsloladdat tal vid FN:s klimatmöte i Warszawa i september 2013 (COP19),  med anknytning till den då pågående katastrofen i hans hemland efter tyfonen Haiyan. Över en natt blev han den samlande rösten för alla de klimatdrabbade länder som efterfrågar snabba åtgärder för att hindra klimatförändringarna.  

-Vad jag ser här i Arktis är något som riskerar att förloras för alltid. Det står klart att förbränningen av fossila bränslen är den huvudsakliga förklaringen till klimatförändringarna och att Arktis står i centrum av denna, av människan skapade, kris. Om världen vill undvika de mest katastrofala effekterna av klimatförändringarna, måste vi skyndsamt ställa om till ren energi och överge galna projekt som att borra efter olja i Arktis, säger Yeb Saño. 

De sju somrar som har haft den minsta isutbredningen i Arktis har alla infallit de senaste sju åren. De nuvarande isförhållandena ger en föraning om att isutbredningen i år inte kommer ligga i paritet med den rekordlåga isnivå som uppmättes i Arktis 2012. Årets nivå kommer dock vara långt under den uppmätta medelnivån sedan en längre tid tillbaka, och i linje med de dramatiska förändringar i isutbredningen i Arktis som vi sett de senaste åren. Isen förväntas nå sitt årliga minimum de kommande veckorna.

 Yeb Saño har skrivit under Arktisdeklarationen – ett fördrag om tio punkter som uppmanar till kraftiga klimatåtgärder och införandet av en arktisk fristad kring Nordpolen.  Han påbörjade sin resa i Arktis med Greenpeace skepp Esperanza från Longyearbyen, den största hamnen på Svalbard, belägen på breddgraden 78 grader nord. Han kommer vara kvar på skeppet till den 12 september.

Foton och filmmaterial från när Yeb Saño besöker den arktiska iskanten finns här.

 För mer information eller för att boka intervju med Yeb Saño kontakta:

Lisa Ringström, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige, 070-3961731 Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig ombord på Esperanza, 070-3009510 

Bakgrundsinformation:

Arktisdeklarationen

De senaste två månaderna har mer än 900 inflytelserika personer skrivit under  den internationella deklarationen om Arktis framtid (Arktisdeklarationen), bland andra Finlands miljöminister Ville Niinistö, ärkebiskopen Desmond Tutu, skådespelerskan Emma Thompson och entreprenören Richard Branson. I Sverige har tidigare statsminister Ingvar Carlson, tidigare toppdiplomaten Rolf Ekéus, fotografen Mattias Klum, energiprofessor Christian Azar från Chalmers och skådespelerskan Lena Endre valt att ta ställning för skyddandet av Arktis.

Arktis

Arktis definieras i många sammanhang som det land och vatten som befinner sig över polcirkeln. Arktis har redan drabbats hårt av klimatförändringarna och värms upp ungefär dubbelt så snabbt som andra delar av jordklotet. Det leder bland annat till smältande havsis, smältande glaciärer (vilket bidrar till höjda havsnivåer världen över), tinande permafrost och förändrade nederbördsmönster. Konsekvensen är att människor, djur och växter i Arktis snabbt tvingas anpassa sig till en förändrad omvärld och ekosystemen pressas hårt; isbjörnar tvingas simma långa sträckor för att finna mat, valrossar ansamlas på mindre ytor där ungarna trampas ihjäl och sälungar faller i vattnet från bräcklig havsis.