Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace fartyg bordas av norska kustbevakningen

Pressmeddelande - 18 augusti, 2017
Den fredliga protesten mot oljeutvinning stoppades olovligen av norska myndigheter. Skeppet tillsammans med 35 arresterade aktivister och besättning, bogseras nu in till Tromsö i norra Norge. Förenta nationernas havsrättskonvention medger rätt att genomföra fredliga protester till havs, vilket de norska myndigheterna inte har respekterat.

Filmer och bilder från Greenpeace protest inklusive när Arctic Sunrise bordas av norska kustbevakningen

– Protester som de här är en internationell rätt internationell rätt enligt FN:s havskonvention, det måste Norge respektera, säger Rolf Lindahl ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace Sverige.

Aktionen ägde rum i Korpfjell i Arktis, som Statoil äger och svenska Lundin Petroleum är delägare i. Aktivisterna i kajaker och uppblåsbara båtar var där för att leverera ett budskap från hela världen till den norska staten: Prioritera människor över olja. Med sig framför riggen hade de också ett jätteklot fyllt med skriftliga uttalanden till norska staten. Samtidigt befann sig simmare i vattnet och protesterade med banderoller.

Bakgrunden till protesterna bygger på att norska staten för första gången på tjugo år beviljat nya tillstånd för oljeborrning. Tillstånden gäller områden långt norr i arktiska vatten. Detta är någonting Greenpeace tillsammans med norska Natur och Ungdom stämt norska staten för. Rättegången planeras att börja 13 november 2017.

Länkar:

FN:s havsrättskonvention

Lundin Petroleums ägande av Korpfjell (Sid 16)

Greenpeace stämningsansökan av norska staten

Norska grundlagens miljöparagraf

Karta över oljeborrningstillstånden

Kontakt:

Rolf Lindahl
Ansvarig för klimat- och energifrågor Greenpeace Sverige

0703975870

Mathias Leveborn
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige


0702833036 

Taggar