Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fler än 120 000 kräver ett stopp för Statoils oljeborrning i Arktis

Pressmeddelande - 30 maj, 2014
I dag klockan tio fick miljödepartementet i Norge motta över 120 000 namnunderskrifter från människor världen över som kräver att Statoils planer på att borra efter olja utanför naturreservatet Björnön upphör. Ute på Barents hav fortsätter aktionen mot Statoil genom att Greenpeace skepp Esperanza hindrar oljeplattformen från att nå platsen för det tilltänkta borrhålet.

Greenpeace activists Katie Furlong (UK) and Julke Brandt (GER), who occupied Statoil's rig in the Barents Sea, hand over 120K signatures calling for the protection of Bear Island to the Norwegian Ministry of Climate and Environment. Minister Tine Sundtoft has Greenpeace's complaint on her table, and has the power to stop Statoil's drilling plans and protect Bear Island.

-Vi hoppas att Norges miljöminister Tine Sundtoft ska ta till sig budskapet från alla de människor som vädjar om att Norge ser till att undvika förödande oljeolyckor i Arktis och istället skyddar det värdefulla naturreservatet Björnön. Den respons som vi fått på uppropet har varit enorm. Mer än 120 000 personer har sagt ifrån under den senaste veckan, vilket är otroligt uppmuntrande, säger Therese Jacobson, Arktisansvarig för Greenpeace Sverige.

Statoil har i nuläget tillstånd att starta vissa borrningar, men kan inte borra i de lager som innehåller olja innan den miljöministern i Norge behandlat Greenpeace offentliga klagomål mot de riskabla borrningarna. Greenpeace lämnade i slutet av förra veckan in ett klagomål rörande Statoils borrprojekt i det kontroversiella Hoop-området, med motivationen att det ligger oroväckande nära iskanten och det känsliga naturreservatet Björnön. Statoils egna beräkningar visar att en oljeolycka skulle få förödande konsekvenser för Björnöns naturreservat och ett oljeutsläpp skulle kunna nå Björnön på mindre än en vecka. Miljöministern förväntas komma med ett utlåtande nästa vecka rörande klagomålet – hon har fortfarande möjlighet att stoppa oljeborrningen utanför Björnön.

Samtidigt som Greenpeace försöker påverka Norges miljöminister att ompröva Statoils oljeborrningstillstånd, fortsätter aktionen gentemot det statsägda oljebolaget ute på Barents hav. Esperanza förhindrar Statoils oljeborrning i Arktis genom att ockupera den exakta platsen där bolaget planerar att borra. Oljeplattformen Transocean Spitsbergen nådde borrplatsen i går eftermiddag, men då hade Esperanza redan hunnit dit för att förhindra att borrningarna kan påbörjas.

Norges oljeminister Tord Lien gick i går kväll ut och sa att Esperanza måste flytta på sig på grund av att det upprättats en säkerhetszon kring det planerade oljeborrhålet. Greenpeace jurister har svarat med att påpeka att det inte finns någon grund för åtgärden i de havsrättsliga regler som rör Hoop-området där borrplatsen ligger. Esperanza är i sin fulla rätt att röra sig fritt i området och därmed blockera borrplatsen för att hindra plattformen från att hamna i slutposition.

Aktivisterna som under två dygn protesterade på oljeplattformen blev hämtade av norsk polis tidigt i torsdags morse, men på båten Esperanza finns fortfarande 26 aktivister från 18 länder kvar. En av dem är svensken Daniel Palm, 27 år, från Stockholm.

Mer information om uppropet, som skrivits under av mer än 120 000 personer, finns här: www.greenpeace.org/bearisland

Foton från namnöverlämnandet vid miljödepartementet i Oslo hittas här.  

Kontaktuppgifter:

Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige, 072-226 07 84
Lisa Ringström, kommunikationsansvarig (för kontakt till Daniel Palm ombord på fartyget Esperanza), 070-2014486

Taggar