Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fukushima: ”Evakueringen måste utökas avsevärt”

- gravida kvinnor och barn särskilt utsatta i regionen runt katastrofområdet

Pressmeddelande - 12 april, 2011
Nya mätningar i områdena utanför evakueringszonen som omger det katastrofdrabbade kärnkraftverket i Fukushima visar att japanska myndigheter måste utöka evakueringszonen till ett avsevärt större område. Gravida kvinnor och barn från högriskområdet i städerna Fukushima och Koriyama måste evakueras. Det konstaterade kärnkrafts- och strålningsexperter knutna till Greenpeace igår efter nya undersökningar i områdena.

Strålningsexperterna har uppmätt strålningsnivåer på fyra mikrosievert per timme på lekplatser i staden Fukushima, och 2.8 mikrosievert per timme i Koriyama. Att vistas där innebär att man utsätts för det årliga gränsvärdet på bara några veckor.
Strålningsnivåer långt över gränsvärden har även påträffats i grönsaker från Fukushima, Koriyama och i Minamisoma. Åtminstone ett av proven från grönsaker var så kontaminerat att man skulle kunna klassa livsmedlet som radioaktivt avfall.

- Människor i omgivningarna runt Fukushima kan potentiellt exponeras för mer än fem millisievert per år, vilket var gränsvärdet för evakuering i Tjernobyl efter olyckan 1986, säger Greenpeaces strålningsexpert Rianne Teule.

De två teamens undersökningar indikerar även att fler områden med hög radioaktiv kontaminering, bland annat i städerna Iitate och Namie, bör evakueras mot bakgrund av kontamineringen av radioaktivt cesium. Jordanalyser från de högradioaktiva platserna som utförts av Kyotouniversitetet visar att mer än 80 procent av strålningen kommer från cesium, vilket betyder att kontamineringen kommer att finnas kvar i den lokala miljön under lång tid.

Kort efter Greenpeace presskonferens i Tokyo, meddelade myndigheter att evakueringszonen kommer utökas, om än inte direkt – utökningen sker över en månads tid.

- Vi välkomnar den japanska regeringens beslut, men samtidigt måste japanska myndigheter agera snabbt och kraftfullt för att skydda människor från katastrofen i Fukushima och Daiichi. En månad har förflutit sedan krisen började, men ännu har många av de över en miljon människor som befolkar området inte fått tydlig information om riskerna de utsätts för, säger Teule.

Idag höjde den japanska regeringen olycksgraden till 7 på INES-skalan – motsvarande olyckan i Tjernobyl. Redan den 26 mars publicerad Greenpeace experter en rapport med värden som visade att olyckan i Fukushima borde klassas som 7 på INES skalan.

Kontakt:

Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energifrågor, Greenpeace Norden 070 550 29 13
Jesper Liveröd, pressekreterare, 070 340 54 14

Ämnen