Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Global manifestation i 280 städer skickade hälsning till Sverige & möte i Kiruna

Pressmeddelande - 20 april, 2013
21 april 2013 - Idag avslutades en miljömanifestation där mer än tiotusen människor i 280 städer och 35 länder - från Rio de Janeiro till Kiruna - genomförde en global miljömanifestation för att Arktis ska skyddas. Flygfoton från alla manifestationer från hela världen kommer att lämnas över till Sverige som är ordförande i Arktiska rådet, samt de sju andra Arktiska ländernas utrikesministrar när de har möte i Kiruna den 15 maj.
Tillsammans uppmanar nu människor världen över länderna i Arktiska rådet att skydda Arktis från oljeborrning, industriellt fiske och andra verksamheter som utsätter denna ömtåliga miljö för fara. På Sergels torg i Stockholm och på sju andra orter i Sverige - Göteborg, Malmö, Lund, Norrköping, Uppsala, Gävle och Kiruna - samlades hundratals människor och grupperade sig i mänskliga banderoller där de formade orden ”I love Arctic”.

Ladda ner bilder från de internationella eventen här och här (uppdateras fortfarande).

Skådespelerskan Lena Endre medverkade vid manifestationen på Sergels torg i Stockholm.

– När isarna smälter och oljebolagen tar sig fram har likgiltigheten inför kommande generationer återigen manifesterat sig. Det som händer är skrämmande och vi måste tillsammans se till att skydda Arktis precis som vi skyddade Antarktis för över 20 år sedan, sa Lena Endre, skådespelerska, vid manifestationen i Stockholm.

I love Arctic-dagen är en del av en global rörelse för att skydda Arktis. Hittills har mer än 2,7 miljoner människor gått med i kampanjen Save the Arctic som begär att det obebodda området kring Nordpolen ska skyddas som en global fristad och att all destruktiv exploatering, såsom oljeborrning, förbjuds i Arktis.

Mer information:
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86