Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

“Gör det rätta, gör slut med Cloetta”

Pressmeddelande - 14 februari, 2014
Stockholm, alla hjärtans dag, 2014- Det kan bli uppmaningen efter att du gjort ett relationstest med Cloetta på sajten detärintejagdetärdu.se Det svenska chokladmärket är nämligen ett av flera varumärken som idag använder smutsig palmolja i sin choklad och gör konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövlingen av Indonesiens regnskog. Nu kan du som konsument säga ifrån, när Greenpeace lanserar en spoof-sajt lagom till alla hjärtans dag.

Sajten detärintejagdetärdu.se är ett relationstest, där du som konsument kan välja att ta en paus från Cloettas mest kända varumärken, som Kexchoklad och Polly, om du inte tycker om deras bidrag till regnskogsskövling.

- Cloetta köper fortfarande palmolja från bolag som skövlar regnskog och driver därmed djur som den hotade sumatratigern mot utrotning. Cloetta måste kunna visa varifrån deras palmolja kommer och garantera att de inte har kopplingar till skövling. Ett stopp för regnskogsskövling är möjlig, säger Dr. Erika Bjureby, skogsansvarig på Greenpeace i Norden.

Palmolja, som finns i nästan hälften av alla produkter på en vanlig matbutikshylla, är idag den största orsaken bakom att Indonesiens regnskog skövlas och hotar att utrota den sällsynta sumatratigern, som det idag bara finns runt 400 kvar av i vilt tillstånd.

Greenpeace har i veckan lanserat en global kampanj som uppmanar företag som Cloetta att snarast skaffa ansvarsfulla regelverk och åta sig att endast använda spårbar palmolja som inte bidragit till skövling.  Under Alla hjärtans dag kommer volontärer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping att exponera Cloettas inblandning i smutsig palmolja.

Globala påtryckningar från Greenpeace och konsumenter har redan fått varumärken som L'Oréal, Unilever och Nestlé att gå med på Greenpeace krav om regnskogsfri palmolja.

Spoofsajten: http://www.detarintejagdetardu.se/

Kampanjen sammanfaller med att Cloetta presenterar sitt bokslut för 2013 vid en webbpresentation kl 10.00 idag, då det finns tid för frågor från press.

Kontakt:
Dr. Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace +47 478 231 54
Daniel Bengtsson
, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10 (även för kontakt med lokala talespersoner runt om i landet)

Ämnen