Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace-aktivister stoppade bygget av ett kärnkraftverk i Frankrike

Pressmeddelande - 2 maj, 2011
Tidigt imorse inledde 55 Greenpeace-aktivister, däribland en svensk, en blockad mot bygget av det nya kärnkraftverket i Flamanville, Frankrike. Aktivisterna har blockerat ingången till kärnkraftverket och klättrat upp på de tre lyftkranarna. Allt arbete med bygget har nu stoppats. Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energifrågor för Greenpeace, kommenterar händelsen.

Flamanville - aktivist fastgjord vid grinden

- Reaktorn i Flamanville bygger på teknik som marknadsförs som säkrast i världen av kärnkraftsföretaget AREVA. Men nu har den franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN påpekat
att det finns allvarliga konstruktionsfel som liknar de problem som upptäckts i de havererade reaktorerna i Japan, säger Krüger.

Reaktorn som är under konstruktion i Flamanville är en s.k. EPR-reaktor, som har ansetts vara den nya kärnkraftens stora flaggskepp. Den skulle bli världens största reaktor, men är fortfarande inte igång. Det byggs EPR-reaktorer på två ställen i Europa, i finska Olkiluoto och franska Flamanville. Båda byggen har från början kämpat med mängder av tekniska och säkerhetsmässiga problem, förseningar och kraftigt ökade kostnader.

- I den svenska kärnkraftsdebatten har det höjts röster för att vi ska bygga ny kärnkraft för att åtgärda problemen med våra gamla reaktorer.  Men nu visar det sig att Frankrikes nya kärnreaktor i Flamanville, som anses vara den mest avancerade, har allvarliga säkerhetsbrister.  Kärnkraftverket som är under konstruktion i Olkiluoto, Finland, bygger dessvärre på samma bristfälliga teknik. Ett moratorium för byggande av EPR-reaktorer måste införas, säger Krüger.

Bilder från aktionen


Kontakt

Martina Krüger: 0705-50 29 13
Pressekreterare Anna Havula: 0702- 01 44 86


Ämnen