Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace ansluter till miljökamp för att skydda Ore skogsrike i Dalarna

Pressmeddelande - 20 december, 2017
Idag anslöt också Greenpeace med flera aktivister till Ore skogsrike som hotas av avverkning från Sveaskog. Greenpeace ansluter därmed till Naturskyddsföreningens, Fältbiologerna, Skydda skogen, Klimataktion, Jordens vänner, Push Sverige och Dalarnas ornitologiska förenings krav om att Ore skogsrike inte får avverkas av statliga Sveaskog.

Min familj är från Lima i västra Dalarna, och jag har bott flera år nära dessa skogar. Det är hemskt att se hur vårt statliga skogsbolag Sveaskog väljer att skövla de här vackra områdena. Särskilt när skogen här innehåller många rödlistade arter som kommer gå förlorade om de inte stoppar avverkningen. Vi kommer göra allt vi kan för att hindra Sveaskog från att förstöra Ore skogsrike, säger Daniel Zetterström, Greenpeace-aktivist.

Ore skogsrike är ett 52 000 hektar stort skogsområde som till en stor del består av 130-årig tallnaturskog men med inslag av upp till 200-åriga överståndstallar. I området har närmare 100 observationer av 18 olika rödlistade arter gjorts.

Det här är ett oerhört värdefullt skogsområde som är flera hundra år gammal. Stora delar av det ingår också i en så kallad värdetrakt, som Naturvårdsverket pekat ut för att det har särskilt höga ekologiska bevarandevärden. Sveaskogs riktlinjer säger att de inte ska avverka i dessa områden, men uppenbarligen gör de det ändå, säger Daniel Zetterström, Greenpeace-aktivist.

Greenpeace arbete för de svenska skogarna ingår i en global kampanj som rör hela det norra skogsbältet som sträcker sig från Ryssland, via Finland till Sverige, Norge och Kanada. Det senaste året har flera Greenpeace-aktioner genomförts i Jämtland. Detta är första gången statliga Sveaskog berörs. Sveaskog redovisar i beskrivningen av sitt naturvårdsarbete att de inte avverkar inom värdetrakter, vilket de nu alltså trots allt gör.

 
Bilder & Video från Ore Skogsrike


Kontakt:
Dima Litvinov
Skogsfrågor Greenpeace Sverige
070-657 65 86


Daniel Zetterström
Aktivist
070-753 82 40

Mathias Leveborn
Kommunikationsansvarig
070-283 30 36

Taggar