Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i aktion mot Shell i Stockholm idag

Pressmeddelande - 19 juli, 2012
Stockholm 20 juli 2012 – Shells bensinstation på Ulvsundavägen 71 i Bromma, Stockholm fick i dag ett rejält ansiktslyft när Greenpeaceaktivister iklädda isbjörnskostymer på morgonen tog sig upp på taket och bytte ut stationens berömda, ökända snäcklogga mot en banner med texten ”Get the (S)hell out of the Arctic”. Aktionen är en del av en världsomspännande kampanj för att skydda Arktis mot Shells planerade oljeborrningar, som väntas få katastrofala följder för den känsliga arktiska miljön.

Shell är just nu på väg mot Arktis för att genomföra de första provborrningarna. Greenpeace gör därför aktioner mot Shells kontor, raffenaderier och bensinstationer runt om i hela världen.

– När isen i Arktis smälter bort i dramatisk takt på grund av klimatförändringar är det oacceptabelt att fatta beslut om att borra efter ännu mer olja i en av världens mest känsliga miljöer. Vi vill uppmärksamma den svenska allmänheten om vad företaget håller på med och uppmana Shell att ställa in sina borrprojekt i Arktis, säger Isadora Wronski, talesperson på Greenpeace.

 

Aktionerna är en del av Greenpeace internationella kampanj savethearctic.org för att skydda polarområdet från exploatering. Tidigare i veckan har Greenpeace genomfört liknande protester i bland annat Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Danmark, Argentina, Mexico, Ungern och Finland. I onsdags genomförde Greenpeace en  aktion mot Shell i Malmö. Redan i april uppmärksammade Greenpeace frågan när aktivister bordade den finska isbrytaren Nordica utanför Öland i ett försök att hindra fartyget från att hjälpa Shell att borra efter olja i Arktis.

– En miljon människor, däribland artister och skådespelare som Paul McCartney och Jude Law, har aktivt stöttat vår kampanj med kravet om att den arktiska miljön och dess djurliv ska räddas för framtida generationer. Med hjälp av stöd från miljontals människor, aktioner och politisk press är vårt mål att få FN att freda Nordpolen och stoppa oljeborrningarna i Arktis, säger Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace.

Bilder från aktionen i Stockholm finns inom kort tillgängliga att ladda ner här.

Bilder från aktionen i Malmö tidigare i veckan.

För frågor, kontakta:
Isadora Wronski, talesperson, Greenpeace (på plats vid aktionen): 070 301 25 34
Anna Havula, kommunikationsansvarig, Greenpeace: 070 201 44 86