Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i fredlig protest mot regeringens skogspolitik

Pressmeddelande - 22 maj, 2017
Greenpeace genomför i dag en fredlig protest mot förstörelsen av Sveriges sista riktiga skogar, genom att lämna sågspån utanför näringsdepartementet. Demonstranterna har med sig en stor limflaska med texten ”Laga skogspolitiken”.

Det går inte att limma ihop sågspån till ett levande träd – men det går att laga skogspolitiken. Det finns nästan inte någon naturskog kvar i Sverige, men ändå är det tillåtet att hugga ner de skogar som behöver skyddas. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht måste lägga om den svenska skogspolitiken, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige. 

Sverige klarar inte miljömålet om levande skogar. Mångfalden av liv i skogen minskar, enligt myndigheterna. Forskning visar att minst 20 procent av det ursprungliga skogslandskapet behöver bevaras för att en mångfald av arter ska klara sig, men samtidigt har inte ens 5 procent av Sveriges skogar ett säkert skydd mot industriell avverkning.

Skogspolitiken går i fel riktning. Att Skogsstyrelsen har slutat att leta efter värdefulla skogar i norra Sverige är bara ett symptom på detta. Förändringar kan inte vänta. Just nu förbereder regeringen höstbudgeten, och i den kan de lägga om kursen och sätta miljön i första rummet, säger Lina Burnelius.

Greenpeace krav är i korthet:

  • Regeringen behöver skydda 20 % av skogen på riktigt. Till att börja med måste man skydda den skog som myndigheterna redan vet är skyddsvärd. Sedan måste man undersöka och peka ut vilka fler skogar som behöver skydd.
  • Regeringen måste öka satsningarna på skogsskydd i höstbudgeten, så att myndigheterna kan skapa fler naturreservat och liknande skydd. 

Foto & information

Bilder på aktiviteten finns här.

Greenpeace krav på skogspolitiken finns tillgängliga på webben. 

Kontakt:

Lina Burnelius
Ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige
072 214 43 60

Axel Naver
Kommunikationsansvarig
072 527 26 35

Mathias Leveborn
Kommunikationsansvarig
0702833036