Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace konfronterar rysk oljetanker

Pressmeddelande - 1 maj, 2014
Rotterdam, 1 maj 2014 – En grupp på 80 aktivister från Greenpeace skepp Rainbow Warrior mötte idag den ryska oljetankern Mikhail Ulyanov, som transporterar den första oljan från isfyllda vatten i ryska Arktis. Aktivisterna kräver ett förbud mot oljeborrning till havs i Arktis och en skyndsam övergång till förnybara energikällor.

En grupp aktivister har placerat budskapet "No Arctic Oil" med stora bokstäver på skrovet av tankfartyget, medan andra i gummibåtar försöker hindra fartyget från förtöjning genom att placera sig mellan kajen och tankfartyget.

Det 258 meter långa tankfartyget transporterar olja från Gazproms kontroversiella oljeplattform Prirazlomanaya, som var platsen för en uppmärksammad protest förra året, då 28 aktivister och två frilansjournalister fängslades i över två månader .

 – Detta tankfartyg är det första tecknet på en hänsynslös ambition att exploatera Arktis. Den arktiska isen smälter på grund av klimatförändringar och oljeföretag som Gazprom och Shell ser det som en möjlighet att pumpa upp ännu mer olja. Arktis bör vara en fristad för vilda djur, inte ett oljefält. Det är hög tid att stoppa denna hänsynslösa oljerush, säger Dima Litvinov, som var en av de 30 som fängslades i Ryssland förra året efter en fredlig protest.

Förra veckan hyllade Rysslands president Vladmir Putin oljetransporten under en telefonkonferens med Gazproms vd Alexey Miller. Internationella oljebolag som Shell, Exxonmobil och Statoil har samtliga tecknat avtal med ryska oljebolag för att borra i Arktis.

Det är allt tydligare att vårt beroende av olja och gas är ett stort hot inte bara för miljön, utan för den globala säkerheten. Medan Europas ledare överväger sina svar på Ukrainakrisen, undviker cheferna för de största oljebolagen aktivt åtgärder som kan störa deras ryska affärspartners. Vi kan inte hoppas på någon form av etisk utrikespolitik samtidigt som våra regeringar förblir hopplöst beroende av oljeföretag som Shell och Gazprom, säger Greenpeace Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo.

Oljan ska lastas av och raffineras av det franska oljebolaget Total, som tidigare själva lovat att inte borra i Arktis på grund av de förödande konsekvenserna vid ett oljeutsläpp.

Här kommer bilder från aktionen att finnas: http://bit.ly/1rHZ524

En briefing om transporten och oljeplattformen Prirazlomnaya: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/polar/2014/GazpromFirstArctic

Kontaktuppgifter:
Dima Litvinov, talesperson Greenpeace Norden 0706 57 65 86
Sandra Lamborn, svensk aktivist på plats i Rotterdam, +46 739 82 65 83
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10