Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i protest mot rysk oljeplattform i Arktis, två arresterade

Pressmeddelande - 18 september, 2013
Pechorahavet, 18 september 2013 – Två klättrare från Greenpeace International har arresterats i samband med en protest i ryska Arktis, medan två andra aktivister har klättrat upp på Gazproms gigantiska oljeplattform Prirazlomnaya i ryska Arktis. Syftet är att stoppa Gazprom från att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis isfyllda vatten. Greenpeace uppmanar den svenska regeringen att verka för ett stopp för arktisk oljeborrning samt stötta Finlands krav på att det obebodda området kring Nordpolen ska skyddas.

Klockan 4.30 Moskvatid begav sig fem gummibåtar från Greenpeace Internationals fartyg Arctic Sunrise mot det ryska, statliga energibolaget Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, som ligger i det avlägsna Pechorahavet i ryska Arktis. Prirazlomnaya kan bli den första oljeplattformen som producerar olja från isfyllda vatten i Arktis. Produktionen förväntas starta under första kvartalet 2014.

En av Greenpeace gummibåtar konfronterades av den ryska kustbevakningen och två aktivister arresterades. Två andra aktivister har nu klättrat upp i oljeplattformen. De två aktivisterna avser att stanna på oljeplattformen så länge som möjligt och Greenpeace fartyg Arctic Sunrise befinner sig i närheten. Den ryska kustbevakningen har reagerat på den fredliga protesten genom att skicka ut mindre båtar som ska arrestera aktivisterna och kräver att få borda och göra en ”inspektion” av Arctic Sunrise.

Samtidigt meddelade forskare på amerikanska National Snow and Ice Data Center US precis att den arktiska havsisen är nära att nå sin lägsta nivå för 2013.

31-åriga aktivisten Sini Saarela från Finland deltog redan förra året i en aktion mot oljeplattformen Prirazlomnaya.

- Denna rostiga oljeplattform är en potentiell arktisk miljökatastrof. Vi är hundratals mil bort från räddningsfartyg och oberoende observatörer, men precis intill en orörd arktisk miljö som kryllar av isbjörnar, valrossar och sällsynta sjöfåglar, säger Sini Saarela.

- Förra året blockerade vi driften av Prirazlomnaya i fem dagar. Jag är tillbaka här för att stoppa Gazprom från att pumpa upp olja från havsbotten under den smältande isen. Detta är en av vår tids avgörande miljöstrider - låter vi stora företag förstöra Arktis för mer av den olja som orsakat klimatförändringarna, eller ska vi stoppa vansinnet? säger Sini Saarela.

Prirazlomnaya ligger i Pechorahavet där temperaturen kan sjunka till -50 grader och där havet täcks av is upp till två tredjedelar av året. I området finns tre naturreservat. Scenarier över möjliga oljeutsläpp visar att området riskerar att råka ut för en olycka som täcker över 140 000 kvadratkilometer av öppet vatten och 3000 kilometer kust.

Therese Jacobson, arktisexpert för Greenpeace i Sverige, kommentar aktionen.

- Låt oss vara helt tydliga: arktisk oljeborrning är inte säker, och en oljeolycka är oundviklig. Likaså vet vi att det inte finns något sätt att städa upp olja från isfyllda vatten. Ett oljeutsläpp från Prirazlomnaya riskerar därför att utsätta ryska Arktis för en omfattande miljökatastrof. Det är helt oacceptabelt och därför måste Gazprom stoppas från att starta denna riskabla oljeborrning, säger Therese Jacobson.

- Nyligen deklarerade Finlands regering att den vill att det obebodda området kring Nordpolen ska skyddas som en fristad för miljön och att det ska bli hårdare bindande regler för oljeindustrin i hela Arktis. När följer svenska regeringen efter och föreslår detsamma? 83 procent av svenska folket och majoriteten av riksdagspartierna säger nej till oljeborrning i Arktis. Nu är det verkligen dags att Sverige agerar i linje med detta, säger Therese Jacobson.  

Greenpeace fartyg Arctic Sunrise var föremål för internationell uppmärksamhet i media tidigare denna månad då ryska myndigheter nekade isbrytaren tillåtelse att gå in i Nordostpassagen för att protestera mot arktisk oljeborrning. Fartyget gick in i området ändå, eftersom det uppfyller alla krav. Den ryska kustbevakningen bordade därefter skeppet och beordrade Arctic Sunrise att lämna ryska Arktis under hot om att öppna eld. Det fick den nederländska regeringen, under vars flagg Arctic Sunrise seglar, att begära en förklaring av Ryssland.

Nästan fyra miljoner människor har gått med i Greenpeace kampanj för att skydda Arktis sedan juni 2012. 

För live-uppdateringar, följ: www.SaveTheArctic.org/pod

Följ Arctic Sunrise på Twitter: @gp_sunrise

För bilder, besök: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFV4N1FX&CT=Story

eller kontakta Greenpeace video desk hotline: +31 (0) 20718 2472 

Video kommer att finnas tillgänglig från FTP:
FTP.greenpeacemedia.net
Användarnamn: dvin.

Lösenord 3nt3r

Mediabriefing om Gazprom och oljeplattformen Prirazlomnaya.

Kontakt:

Therese Jacobson, arktisexpert för Greenpeace i Sverige: 073 670 85 30 , , Twitter: Therese_GreenP

Anna Havula, kommunikationsansvarig:  070 201 44 86 
Greenpeace International Press desk: +31 20 718 24 70