Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace öppnar nytt kontor – i ett växthus utanför Näringsdepartementet

Pressmeddelande - 18 januari, 2016
Från och med idag kommer representanter från Greenpeace tillsammans med en stor del av den svenska miljörörelsen att arbeta från sitt nya kontor – ett upplyst växthus utanför Näringsdepartementet. Under de kommande veckorna kommer problematiken med en försäljning av brunkolsverksamheten att lyftas på en rad olika sätt.

Ett litet hus för ett stort klimatbeslut.

– Sverige kan välja att spela en unik roll och bidra till att kolanvändningen i Europa minskar, eller medverka till att nya gruvområden öppnas med stora klimatutsläpp som följd. Det borde vara ett självklart val för en regering som vill visa klimatledarskap, säger Em Petersson, klimat- och energiansvarig på Greenpeace i Sverige, på plats på Vasagatan utanför Näringsdepartementet.

För att det mål som världens regeringar enats om i Paris ska kunna nås, visar forskningen att över 80 procent av jordens kol måste lämnas kvar i marken och i Europa behöver nästan 90 procent av brunkolet ligga kvar.

– En månad efter klimattoppmötet i Paris, där man skärpte målet till 1,5 grads uppvärmning, står regeringen inför det viktigaste klimatbeslutet någonsin och kan visa att man menade allvar i Paris. Det finns inget bättre tillfälle för regeringen att sätta kraft bakom orden om att bli ett globalt föregångsland för miljön och visa att det fossila tillhör historien, säger Em Petersson.

Regeringen lovade hösten 2014 att stoppa expansionen av Vattenfalls brunkolsgruvor i Tyskland, ett beslut som Greenpeace välkomnade. Kort därefter meddelade dock Vattenfall att hela brunkolsverksamheten ska säljas till en ny ägare, och enligt bolaget planerar man att presentera ett förslag till regeringen någon gång under första halvan av detta år.

– Istället för att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet borde näringsminister Mikael Damberg, som ansvarar för denna fråga i regeringen, ta ansvar för att kolet stannar i marken. Antingen behåller Vattenfall verksamheten och fasar ut den senast 2030 eller så ställer man klimatkrav på köparen och säkerställer att inga nya gruvor öppnas, säger Em Petersson.

För mer information kontakta:
Em Petersson, klimat- och energiansvarig, Greenpeace i Sverige, 070 813 58 40
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13