Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace ryska aktion avslutas – men kampen för Arktis fortsätter

Pressmeddelande - 28 augusti, 2012
28 augusti 2012 – Greenpeace aktivister har sedan måndag morgon förhindrat Gazproms personal från att ta sig till den arktiska oljeriggen Prirazlomnaya. Den fredliga protesten mot Gazproms oljerigg har pågått i fem dagar. Nu avbryts aktionen.

Trots att aktivisternas gummibåt satt fastsurrad i en förtöjningslina mellan personalfartyget Anna Akhmatova och oljeriggen Prirazlomnaya dockade fartyget, så att gummibåten välte och aktivisterna föll ner i det kalla vattnet. Inga aktivister skadades. 

Se bilder från aktionen här.

Samtidigt som forskare från US National Snow and Ice Data Centre bekräftar att den arktiska havsisen nått rekordlåga nivåer, färdigställer Gazprom en oljeplattform som ska borra efter ännu mer klimatskadligt fossilt bränsle.

– Arrogansen hos de företag som tränger sig in i denna region vid en så osäker tid i vår historia är häpnadsväckande. Att havsisen är borta bör ses som ett uppvaknande för företag som Gazprom och Shell, snarare än en öppen inbjudan för dem att plundra arktiska vatten, säger Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo.

Greenpeace skepp Arctic Sunrise kommer nu att tillsammans med ett forskarteam segla iväg för att studera och dokumentera den försvinnande havsisen.

– Vår kampanj mot Gazprom och Shell kommer att fortsätta, och vi kommer att fortsätta konfrontera vårdslös oljeborrning i Arktis och inspirera fler människor att ansluta sig till de nästan två miljoner som redan skrivit på för kravet på en global fristad i Arktis, säger Kumi Naidoo.

Se bilder från aktionen här.

Bilder och video från de tidigare aktionerna finns tillgängliga här.

Greenpeace aktivister är från Nya Zeeland, Kanada, Cypern, Storbritannien, Ryssland, Argentina, Sydafrika, Tyskland, Finland och USA.

Kontaktpersoner:

Therese Jacobson, Arktisexpert, Greenpeace,  072-226 07 84

Anna Havula, kommunikationsansvarig,  070-201 44 86

För intervjuer med Kumi Naidoo kontakta Szabina Mozes, pressansvarig Greenpeace International +31 64 616 2023