Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace välkomnar att Eon lämnar kärnkraftsbygge

Pressmeddelande - 24 oktober, 2012
Världens största energibolag, Eon, har idag beslutat att sälja sin verksamhet i Finland och drar sig ur bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, eftersom de inte sett någon lönsamhet i projektet. Beslutet innebär att nära 40 procent av investerarna dragit sig ur på kort tid, vilket gör att det är tveksamt om projektet överhuvudtaget blir av.

- Energibolagen måste acceptera att kärnkraftsepoken är över, och se till att investeringar i förnybar energi och energieffektiviseringar ökar. Eons beslut är en logisk förlängning av att kärnkraftsprojekt kraschar runt om i USA och Västeuropa. Kärnkraft är en farlig och dyr teknik som inte har någon plats i en förnybar framtid, säger Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace i Norden.

 Greenpeace släppte idag en färdplan för hur hela Europa kan ställa om till förnybart. På senare tid har flera byggnationer av kärnkraftverk stoppats. Under 2011 övergavs nybyggnadsplaner i Brasilien, Frankrike, Indien och USA och i Bulgarien och Japan så avbröts till och med kärnkraftsprojekt som redan inletts.

Beslutet från Eon var inte oväntat eftersom kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki har drabbats av ekonomiska problem tidigare. Den 29 augusti i år meddelade omkring 6 procent av de finländska aktieägarna att man drar sig ur projektet. Eons beslut innebär att omkring 40% av ägarna i Fennovoimas kraftgrupp har beslutat att överge projektet.

Greenpeace kritiserar dock Eons intentioner att investera i livstidsförlängning och effekthöjningar av de gamla reaktorerna i Oskarshamn.

- Eon borde sluta lappa ihop dessa gamla riskabla reaktorerna och istället satsa fullt ut på förnybar energi, säger Martina Krüger.

 

För mer information kontakta:

Martina Krüger, klimat- och energiansvarig, Greenpeace i Norden: 070-550 29 13

Ämnen