Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace vill köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet

Pressmeddelande - 6 oktober, 2015
Idag delger Greenpeace sitt intresse att köpa Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Att Vattenfall är till 100 % ägt av den svenska staten ger regeringen en unik möjlighet att lämna enorma mängder fossila bränslen i marken. När regeringen inte kan garantera att de kommer att ta den chansen måste miljörörelsen ta saken i egna händer.

Aktivisterna protesterar vid Vattenfalls kolkraftverk i Jänschwalde i Tyskland den 8. augusti 2015.

 


“Greenpeace tar sitt ansvar för klimatet genom att konkret visa sitt intresse för Vattenfalls brunkolsverksamhet. Den svenska staten kan inte bidra till att en annan köpare fortsätter bränna enorma mängder av kol. Den signalen kan Sverige inte ge inför klimatkonferensen i Paris”, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

“Vi kommer att diskutera uppköpet på allvar med Vattenfall. Vi har en bra kunskap om energimarknadens framtid och den klimatpolitiska utvecklingen”, fortsätter Jacobson.

Om verksamheten säljs till någon annan köpare är det sannolikt att upp till fem nya gruvor öppnas. Gruvor som innehåller koldioxid motsvarande 1,2 miljarder ton.

Samtidigt som användning av kol i Kina har minskat, släpper Vattenfall som bolag ut mer koldioxid per år än hela Sverige. Det tyska brunkolet är den smutsigaste delen av Vattenfalls verksamhet.

Att sälja brunkolsverksamheten och ge någon annan aktör möjligheten att fortsätta med lika enorma utsläpp gör ingen nytta.

“Vattenfall och den svenska regeringen måste ta sitt ansvar för utsläppen också utanför Sveriges gränser. Om de inte gör det så måste vi ta saken i egna händer. Brunkolet måste stanna i marken”, säger Jacobson.

Greenpeace brev 

Anbudsförfarande som gäller försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet 

Mer information:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 0705 420 890
Juha Aromaa, kommunikationsansvarig, +358 50 369 6202