Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeaceaktivister nedtagna efter 40 timmars Shell-protest

Pressmeddelande - 31 juli, 2015
Efter 40 timmars blockad, då Shells isbrytare misslyckats med att ta sig förbi aktivisterna och Greenpeace riktat världens ögon mot det vansinniga med Shells borrplaner, är klättrarna från Greenpeace i USA nu nerplockade av myndigheterna.

Klättrare hindrar Shells isbrytare från att lämna Portland

De 13 klättrarna har i nästan två dygn hängt under St Johns Bridge i Portlands hamninlopp för att hindra Shells isbrytare Fennica från att ta sig vidare till Alaska. Igår förmiddag, amerikansk tid, misslyckades Fennica med att ta sig förbi aktivisterna och tvingades vända tillbaka till sin hamnplats.

– Aktivisterna på plats har gjort en fantastisk insats. De förmådde hänga i sina rep i över 40 timmar och lyckades rikta världens blickar mot Shells oansvariga borrplaner och inspirera både invånarna i Portland och de miljontals människor världen över som anslutit sig till kampanjen för att rädda Arktis, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Den federala domstolen beordrade Greenpeace i USA att ta ner klättrarna från bron. Aktivisterna var dock fast beslutna om att upprätthålla trycket och förhindra Shells borrplaner så länge det var möjligt. Först när myndigheterna stängt bron för all biltrafik och polisen tagit sig fram till klättrarna, blev de nedfirade till väntande båtar nedanför. Därefter gjorde isbrytaren Fennica ett nytt försök att ta sig förbi aktivisterna och de lokala kajakpaddlare som anslutit och kunde, eskorterade av amerikansk polis och kustbevakning och under stort mediapådrag, slutligen ta sig förbi bron igår eftermiddag amerikansk tid.

–Vi är otroligt stolta över dessa klättrare och över vad de har åstadkommit här i Portland. De senaste två dagarna har varit omvälvande. Mellan paddlarnas kajaker, klättrarnas serpentiner och den blå himlen har vi sett något nytt, ett tecken på att vi kan stå upp mot ett av de starkaste företagen i världen om vi går samman, säger Annie Leonard, chef för Greenpeace i USA.

Shell har fått ett provisoriskt tillstånd att börja provborra i Tjuktjerhavet, men slutgiltigt godkännande att borra djupare efter olja kan ges först när isbrytaren Fennica tagit sig tillbaka till borrplatsen.

– Detta var en historisk händelse, inte bara för att den blockerade Shells isbrytare från att nå Arktis, utan för att den fick människor över hela världen att höja sina röster för något de tror på. Att borra efter olja i Arktis skulle vara ett fruktansvärt misstag, och vi uppmanar president Obama att ansluta sig till de miljontals människor som högt och tydligt säger att oljan måste stanna i marken, säger Annika Jacobson.

Bilder och videos från aktionen går att ladda ner här och här.

För mer info, kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13