Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister på Näringsdepartementets tak:

Låt Vattenfalls kol ligga, Damberg!

Pressmeddelande - 22 april, 2015
Vasagatan, Stockholm, 22 april 2015 – Fyra Greenpeaceaktivister hängde i morse upp en banderoll på Näringsdepartementet i Stockholm för att kräva att näringsminister Mikael Damberg och regeringen säkerställer att Vattenfalls tyska brunkol stannar i marken.

Fyra Greenpeaceaktivister hängde i morse upp en banderoll på Näringsdepartementet i centrala Stockholm för att uppmana näringsminister Mikael Damberg att lämna Vattenfalls kol i marken. Statliga Vattenfall släpper ut mer koldioxid än hela Sverige gör tillsammans. De mesta av utsläppen kommer från bolagets brunkolskraftverk i Tyskland. Utsläppen har upprört många och Vattenfall försöker därför nu sälja kraftverken. Det skulle få förödande konsekvenser för klimatet eftersom en försäljning riskerar att verksamheten hamnar i händerna på en ägare som är villig att öppna upp fem nya gruvor innehållande 1,2 miljarder ton brunkol. En enad forskarkår visar gång på gång att merparten av jordens kol, olja och gas måste lämnas i marken om vi ska undvika en katastrofal klimatförändring. Texten på banderollen lyder: "Näringsminister Mikael Damberg: Låt Vattenfalls kol ligga".

Statliga Vattenfall släpper ut mer koldioxid än hela Sverige gör tillsammans. De mesta av utsläppen kommer från bolagets brunkolskraftverk i Tyskland. Utsläppen har upprört många och Vattenfall försöker därför nu sälja kraftverken. Verksamheten riskerar då att hamna i händerna på en ägare som är villig att öppna upp fem nya gruvor innehållande 1,2 miljarder ton brunkol.

– Regeringen står nu inför det viktigaste klimatpolitiska beslut som en svensk regering kan komma att fatta under en överskådlig framtid. I det allvarliga läge som världen befinner sig kräver vi att regeringen säkerställer att Vattenfalls tyska brunkol stannar i marken, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, på plats på Vasagatan utanför Näringsdepartementet.

Regeringen har lovat att stoppa en expansion av brunkolsgruvorna. Om regeringen går med på en försäljning är risken stor att en köpare öppnar upp nya gruvor.

– Sverige kan välja att spela en unik roll i det internationella klimatarbetet och bidra till att kolanvändningen i Europa minskar, eller medverka till att nya gruvområden öppnas med stora klimatutsläpp som följd. Det borde vara ett självklart val för en regering som vill visa klimatledarskap, säger Annika Jacobson.

Mer än hälften av brunkolsanläggningarna är idag gamla och slitna. Det betyder att de snart uppnår sin tekniska livslängd och kommer att stängas ner om Vattenfall bara avstår från att göra uppgraderingar och nyinvesteringar.

En enad forskarkår visar tydligt att merparten av jordens kol, olja och gas måste lämnas i marken om vi ska undvika en katastrofal klimatförändring.

– Det finns inget bättre tillfälle för regeringen att sätta kraft bakom orden om att bli ett globalt föregångsland för miljön, säger Annika Jacobson.

Pressfoton och film
Pressfoton publiceras kontinuerligt här.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 0705 42 08 90
Ola Höiden, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 0708 10 29 40  
Em Petersson, klimat- och energiansvarig, Greenpeace i Sverige, 0708 13 58 40

Läs mer på http://www.samstaide.se/ och #Vattenfail