Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeaceaktivister stoppar avverkning av skyddsvärd naturskog i Jämtland

Pressmeddelande - 1 december, 2017
Greenpeace stoppar just nu skogsmaskiner som var i färd med att avverka en av de sista riktiga skogarna vi har kvar i Sverige. I Bräcke kommun i Jämtland har skogsjätten SCA påbörjat skövlingen av Harrsjöskogen. Skogen är en orörd gammelskog och ligger dessutom inom ett område som Naturvårdsverket givit hög bevarandestatus.

 I den delen av Harrsjöskogen som SCA nu hindras att fortsätta sin avverkning har den fridlysta svampen dofttickan och fler rödlistade arter identifierats.

– Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas. SCA måste sluta avverka i skogar som spelar en avgörande roll för vår framtid. Skogen lagrar mycket kol och måste skyddas om vi skall kunna rädda mångfalden av liv, säger Lina Burnelius ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace.

Aktionen för att skydda skog äger rum i Harrsjöskogen söder om Harrsjön i Bräcke kommun i Jämtland. Olli Manninen, den skogsekolog som Greenpeace anlitat för att genomföra inventeringarna, har kunnat dokumentera flera rödlistade arter i den del av skogen som ännu inte hunnit avverkas.

– Bland de rödlistade arterna fanns den mycket sällsynta dofttickan. Jag fann även ullticka, lunglav och rikliga mängder garnlav. Detta i kombination med fynd av flera signalarter ger en tydlig indikation på att skogen har högt naturvärde och bör skyddas. Skogar likt dessa är kritiska om vi skall kunna bromsa förlusten av biologisk mångfald i skogen, säger Olli Manninen, skogsekolog.

Aktionen idag är en del av Greenpeace Internationals globala kampanj, där över 200 000 redan skrivit under vår namninsamling för att skydda det norra skogsbältet som sträcker sig från Ryssland, via Finland och Sverige till Kanada och där Harrsjöskogen också är en del.

– Vi har åtskilliga gånger vädjat till SCA att avstå från att avverka ekologiskt värdefull skog som denna. Trots det fortsätter bolaget att förstöra och fragmentera den svenska skogen. SCA:s påstående om att de kan avverka utan att förstöra ekologiskt värdefull skog har visat sig vara falsk gång på gång, därför ställer vi oss nu fysiskt i vägen, säger Lina Burnelius.

Motivet att skogsbolagen tränger allt längre in i de sista riktiga skogarna är en efterfrågan från bland annat mjukpapperstillverkare som svenska Essity, som handlar skogsråvara av SCA.

– Svenska Essity, världens näst största mjukpapperstillverkare har ett stort ansvar. De köper skogsråvara från bolag som SCA och driver därmed på förlusten av de sista riktiga skogarna, avslutar Lina Burnelius.

16 oktober stoppade Greenpeace tillsammans med fyrtiotal aktivister från sju länder tillförseln av avverkad värdefull skog, som denna, till Östrand pappersmassafabrik genom att blockera lastbilsingången med en container, blockera rälsen samt andra ingångar med aktivister.

Bilder och filmer (laddas upp kontinuerligt)

Kooridnater Harrsjöskogen  WGS 62.57234 15.11209
https://goo.gl/maps/bU9Z4GXo8iA2

Kontakt
Lina Burnelius

Ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace Sverige
0722144360

Följ @LBurnelius på twitter för senaste uppdateringarna från Harrsjöskogen

Presskontakt
Mathias Leveborn
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
0702833036

Ludvig Tillman
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
0702716437