Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

”Hållbar” fisk i butik kan kopplas till förstörelse av Arktis

Pressmeddelande - 2 mars, 2016
2016-03-02. Fiskefartyg som förser matbutiker med fisk använder skadliga bottentrålar i hittills orörda delar av Arktis. Det visar en ny undersökning som Greenpeace publicerar i dag.

Med hjälp av satellitdata och undersökningar till havs kan Greenpeace visa att allt fler trålare fiskar i den norra delen av Barents hav, som är ett ekologiskt viktigt område i behov av skydd enligt forskare. I det här området runt den norska ögruppen Svalbard finns känsliga arter som isbjörn, grönlandsval och ishaj.

Många kända varumärken och restauranger i Sverige och runtom i världen köper oavsiktligt torsk från detta känsliga område. Vi uppmanar dem att kräva av sina leverantörer att ingen fisk ska fångas i den norra delen av Barents hav, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace i Sverige.

Bottentrålning är en destruktiv fiskemetod som redan har förstört nästan hälften av Norges kallvattenkoraller. Åtminstone 70 procent av den torsk som säljs i dagligvaruhandeln runtom i världen kommer från Barents hav. Greenpeace menar att alla företag som köper torsk från Barents hav löper risken att produktionskedjan svärtas av arktisk förstörelse.

Greenpeace uppmanar fiskeföretag att sluta fiska i den norra delen av Barents hav och vattnen runt Svalbard. Fiskhandlare uppmanas att sluta köpa fisk från leverantörer som ägnar sig åt destruktivt fiske i det havsområdet. Greenpeace uppmanar också den norska regeringen att skapa ett skyddat havsområde i området.

Norge är stolta över sitt miljöarbete, men de gör ingenting för att förhindra ett miljöbrott som är på väg att äga rum på deras hemmaplan. Den norska regeringen måste lägga lika mycket kraft på att skydda den här delen av Barents hav som den lägger på att skydda regnskog i andra länder, säger Frida Bengtsson.

Klimatförändringarna gör att isen smälter och det öppnar helt nya områden i Arktis. Vissa företag ser det som en affärsmöjlighet, men vi ser det som en möjlighet att dra en gräns och skydda känslig natur innan det är för sent, säger Frida Bengtsson.

>>> Rapporten finns att ladda hem här.

Mer information:
Axel Naver, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 072 527 26 35,
Frida Bengtsson, 070 652 74 20