Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

I natt förvandlades SCA:s massafabrik till SCA-ndal

Pressmeddelande - 22 november, 2018
– Sveriges skogar och livet där i befinner sig i en kris. Fler kan nu se sanningen bakom namnet SCA. Vi har inte råd att förlora en enda gammelskog till. Det vet även SCA. Trots det så fortsätter det här skandalbolaget att skövla sig in i Sveriges sista gammelskogar,  säger Lina Burnelius, som är ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Scandal projiceras på Örstrand massafabrik

Igår natt projicerades sanningen om skogsbolaget SCA:s verksamhet på deras enorma massafabrik Örstrand i Sundsvall.
Samtidigt som projektionen spelades upp på massafabriken så ekade ljudet från en saxofon mellan väggarna och vedstockarna. Tonerna kom från Erik Winqvist som spelat musik om, och för ett skydd av, gammelskogen i flera år. Eriks verk har blivit väldigt populära och även kritikerrosade.

– Eftersom vi står utanför en fabrik som smular sönder oersättlig skog till så sticker det till i mitt bröst. Det visar sig också i mina toner. Det var en sorgemelodi jag spelade här i Sundsvall idag, säger Erik Winqqvist.

Lina Burnelius betonar att Greenpeace inte är emot skogsbruk, men att organisationen däremot är emot SCA:s utarmning av den biologiska mångfalden, den pågående kränkningen av urfolks rättigheter och ökade växthusgasutsläpp. Enligt rådande forskning så måste gammelskogen få stå kvar. SCA:s ohållbara skogsbruksmetoder är inget mindre än en klimatskandal, menar Lina Burnelius.

– Vi har haft otaliga möten med SCA där vi krävt ett hållbart brukande av skogen. Trots det, så fortsätter SCA att ignorera våra, och klimatets krav genom att fortsätta skövla gammelskog i de ekologiskt viktiga värdetrakterna.

Samtidigt som skogen kan, och bör, vara en nyckelspelare för att lagra koldioxid och värna om den biologiska mångfalden, så anser Lina Burnelius att SCA är ett ypperligt exempel på hur man inte ska bedriva skogsbruk.

– Orörda gammelskogar har lagrat kol i tusentals år. När SCA kalhugger skogar förlorar vi detta lager i form av växthusgaser till atmosfären. Att SCA sen försvarar ett sådant klimat-och miljöbrott med att plantera många träd av samma trädart, i samma ålder är helt orimligt. För det första har de då helt raderat ut skogens biologiska mångfald, för det andra tar det minst 60 år innan dessa ungtuppar till träd kan kompensera för det växthusgasutsläpp som kalhygget inneburit. Det är tid som senaste den IPCC-rapporten tydligt visar att vi inte har, avslutar Lina Burnelius.



För mer bilder och filmer från platsen klicka här.

Kontakt
Ansvarig för skogsfrågor, Greenpeace
Lina Burnelius

+46 (0)72 214 43 60


Kommunikatör, Greenpeace
Fanny Jönsson

+46 (0)70 283 30 36