Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

IKEAs stearinljus blir bättre för miljön

Pressmeddelande - 21 november, 2014
IKEA ansluter sig till flera andra svenska varumärken och rensar nu upp i sina leverantörsled för att bryta kopplingen mellan företagets produkter innehållande palmolja och skövlingen av regnskog.

IKEAs beslut om att städa upp i produktionsledet när det gäller produkter som innehåller palmolja är en viktig seger för regnskogen och den biologiska mångfalden. Vi ser en omvandling inom palmoljeindustrin. Under det senaste året har företag efter företag gått med på Greenpeace och konsumenternas krav gällande palmolja, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Bland IKEAs produkter återfinns palmolja främst i stearinljus och vissa matprodukter. Företagets nya policy garanterar att all palmolja från regnskogs- och torvmarksområden ska bort från produktionsleden senast 2017. All palmolja som finns i IKEAs produkter ska vara spårbar hela vägen, från butikshyllan till plantagen, och ursprungsbefolkningars och arbetares rättigheter ska respekteras.

IKEAs åtaganden går därmed längre än målen satta av palmoljebranschens största hållbarhetscertifiering RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, som har kritiserats för att vara alltför vaga och inte kunnat garantera att kopplingen till regnskogsskövling bryts. För att öka kontrollen uppmanar Greenpeace IKEA att stärka definitionen av vilken skog som bör skyddas, samt bli en del av Palm Oil Innovation Group, vars åtaganden går utöver RSPO.

Första steget är taget. Nu gäller det att företagen löper linan ut. Vi kommer fortsätta följa deras fotspår och granska att de verkligen håller sina löften, säger Annika Jacobson.

Skövling som ger plats åt oljepalmsodlingar är det enskilt största hotet mot Indonesiens regnskogar och riskerar att utrota unika djurarter som sumatratigern, orangutangen och trädkängurun.

Under året har över 110 000 personer i Norden deltagit i Greenpeace kampanj för att företag ska stoppa handeln med smutsig palmolja. Flera svenska varumärken, som Arla, Findus, Marabou, Göteborgs Kex och Cloetta, har lovat att sluta använda palmolja som orsakat regnskogsskövling. I somras gjorde även Aarhus-Karlshamn AAK, Nordens största leverantör av palmolja, samma åtagande.

1. Här kan du läsa IKEAs nya policy:

2. Greenpeace rapport om RSPO- Certifying destruction:

Foton från regnskogspåverkan i Indonesien: http://bit.ly/1v5KUWg
Foton arter som hotas av palmoljeproduktionen i Indonesien: http://bit.ly/1lTlVWH

Kontakt:
Annika Jacobson,
chef Greenpeace Sverige 070 542 08 90
Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden, 0047 478 23 154
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig 070 300 95 10