Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ice Ride - global masscykeldemonstration för Arktis kommer till Sverige

Pressmeddelande - 13 september, 2013
På söndag den 15 september kommer Ice Ride till Sverige - världens första masscykeldemonstration för att uppmärksamma att Arktis måste skyddas från klimatförändringar och oljeborrning. I 36 länder och 110 städer kommer tusentals människor att gå ut på gatorna. I Sverige arrangeras Ice Ride i Stockholm, Göteborg, Malmö och Gävle. Ice Ride sammanfaller med att havsisen i Arktis når sin lägsta nivå för i år, så kallat havsisminimum, och arrangeras bara några veckor innan FN:s klimatpanel presenterar sin nya rapport i Stockholm.

Bilder från Ice Ride - kommer att finnas tillgängliga här på söndag

- Arktis hotas av klimatförändringarna, och det hotar oss alla, eftersom regionen fungerar som jordens kylskåp och påverkar vädermönster och havsströmmar världen över. Men Arktis hotas också av att oljejättar ser de smältande isarna som en affärsmöjlighet att borra efter mer olja. Det är en ond cirkel, för mer oljeförbränning snabbar på klimatförändringarna, säger Therese Jacobson, arktisansvarig på Greenpeace.

- Det är därför som människor går ut på gatorna i Sverige och över hela världen och kräver att oljeborrning i Arktis stoppas och att området kring Nordpolen skyddas som en fristad. Vi vill uppmärksamma allmänheten på vad det är som sker, säger Therese Jacobson.

- En oljeolycka i Arktis skulle vara en mardröm, eftersom det inte finns någon metod att sanera olja från isfyllda vatten. Shell och andra oljebolag, som är på jakt efter arktisk olja, måste stoppas från att spela en hänsynslös rysk roulette med detta mycket viktigt område och vårt klimat, säger Therese Jacobson.

I Sverige organiseras Ice Ride i Stockholm, Göteborg, Malmö och Gävle. Ice Ride-eventen kommer vara både roliga och familjevänliga. Deltagarna uppmanas att klä sig vitt och att pimpa sitt åk. Man kan ta med sin cykel, longbord, rullskridskor eller något annat som rullar utan motor.

För mer information om Ice Ride-eventen i Sverige, besök: savethearctic.org/iceride
Följ eventen på twitter: #iceride

Ice Ride är en del av Greenpeace kampanj Save the Arctic som stöds av nästan 4 miljoner människor, som kräver att området kring Nordpolen skyddas som en fristad för miljön, att arktisk oljeborrning stoppas och att destruktivt fiske förbjuds.

Kontakt och mer information:
Therese Jacobson, arktisansvarig för Greenpeace:  073 670 85 30
Anna Havula, kommunikationsansvarig för Greenpeace:  070 201 44 86
Rosanna Endre, kontaktperson för Ice Ride i Stockholm:  076 315 00 55
Nike Henriksson, kontaktperson för Ice Ride i Göteborg:  073 333 55 64
Hanna Hagbom, kontaktperson för Ice Ride i Malmö:  070 660 17 58
Ivan Oljelund, kontaktperson för Ice Ride i Gävle:  073 990 05 71