Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Idag slutar Greenpeace betala till klimatskadliga pensioner

Pressmeddelande - 8 maj, 2018
Greenpeace Sverige meddelade den 25 april att organisationen avser att sluta betala in den del av arbetsgivaravgiften som motsvarar den statliga pensionen. Anledningen till denna pensionsvägran är att de statliga Första till Fjärde AP-fonderna, som förvaltar delar av svenskarnas pensioner, investerar miljardbelopp i kol, olja och gas. Idag, den 8 maj, slutar Greenpeace betala.

Idag gör Greenpeace Sverige sin månatliga deklaration och inbetalning av arbetsgivaravgifter till Skatteverket, precis som andra arbetsgivare gör vid den här tiden på månaden. Men det finns en diskrepans mellan deklarationen som Greenpeace skickat till Skatteverket och inbetalningen som organisationen gör idag. Greenpeace deklarerar precis som vanligt för samtliga medarbetare men drar vid inbetalningen av en summa som motsvarar den del som skulle ha gått till den statliga pensionen som förvaltas av Första till Fjärde AP-fonderna.

- Vi har räddat planeten undan 209 792 kronor i potentiell klimatskadlig verksamhet. Från och med idag gör vi aktivt motstånd mot klimatskadliga pensionsinvesteringar. Det är vår skyldighet som miljöorganisation att vägra medverka till att trots Sveriges klimatlag och internationella åtaganden från Paris, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

Pengarna sätts istället över på ett skyddat konto dit Greenpeace Sverige ämnar fortsätta flytta de statliga pensionsavgifterna varje månad till dess att Första till Fjärde AP-fonderna inför en policy och en färdplan för att flytta pensionspengarna från kol, olja och gas. Då kommer pengarna att återbetalas.

- Om vi ska få bukt med klimatförändringarna, som är vår tids ödesfråga, så kan vi inte fortsätta att finansiera orsakerna. Vi kan inte pensionsinvestera i vår egen undergång. Att den svenska staten pumpar in miljarder i kol, olja och gas legitimerar verksamheter som bidrar till att steka planeten, säger Frode Pleym.

Att inte betala delar av den obligatoriska arbetsgivaravgiften är en form av civil olydnad, som Greenpeace använder sig av för att för att rikta strålkastarna mot miljöbrott som annars får fortgå i det tysta.

Mer information:

Greenpeace pressmeddelande från den 25 april

Kontakt:

Frode Pleym
Sverigechef Greenpeace
0707280447

Markus Mattisson
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
0703976672