Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ingen extra kostnad att ställa om till förnybar energi visar ny EU-plan

Pressmeddelande - 15 december, 2011
Idag har EU-kommissionen presenterat en ny färdplan som visar olika energipolitiska scenarier för EU fram till 2050. Färdplanen visar att ett energisystem som baseras på främst förnybar energi och effektivare energianvändning inte skulle kosta mer än ett som är baserat på kärnkraft och fossil energi.

I färdplanen presenteras fem olika scenarier: ett baseras främst på energieffektiviseringar, ett på en mix av olika teknologier, ett på förnybar energi, ett på kärnkraft, och ett på kol och gas tillsammans med koldioxidlagring (CCS). Färdplanen visar att oavsett vilket av scenarierna som väljs uppgår investeringskostnaderna till samma nivåer (inklusive elpriser, bränslekostnader, investeringar i effektiviseringar och andra strukturella kostnader).

- EU-kommissionens färdplan visar att en hållbar, förnybar energiframtid inte skulle kosta EU-medborgarna mer än att välja en framtid med smutsig kol och farlig kärnkraft, säger Martina Krüger, energipolitiskt ansvarig för Greenpeace i Norden.

Förnybar energi uppgår i de olika scenarierna till 55-75 % av den totala energianvändningen 2050. I ett scenario uppgår förnybar energi till hela 97 % av elkonsumtionen.  I det scenario som baseras på främst förnybar energi har kärnkraft och kol nästan helt eliminerats från energisystemet och står för endast 1,5 % respektive 1 % av den totala slutanvändningen.

- Färdplanen bevisar att förnybar energi och energieffektiviseringar är oumbärliga för ett modernt energisystem. Däremot kan kol och kärnkraft förpassas till det förflutna. Nästa steg måste vara att under det danska ordförandeskapet i EU förhandla fram ett nytt bindande mål för förnybar energi till 2030 och att sätta Europa på ett snabbspår mot en förnybar framtid, säger Martina Krüger.

Greenpeace kritiserar emellertid att EU-kommissionen överskattar kostnaden för solceller kraftigt, samtidigt som den gör alltför pessimistiska beräkningar gällande kostnadsminskningar för vindkraft och geotermisk energi. Dessutom underskattas kostnaden för kärnkraftsenergi och färdplanen tar inte heller hänsyn till kärnkraftsindustrins kostnader för kärnavfallshantering och försäkringar. 

- Trots att EU-kommissionen gjort några allvarliga missbedömningar när det gäller kostnaderna, till förmån för kärnkraften, har scenariot med mest förnybar energi samma investeringskostnad som det med mycket kärnkraft, avslutar Martina Krüger.

Kontakt:
Martina Krüger, energipolitiskt ansvarig, Greenpeace: 070-550 29 13
Anna Havula, kommunikationsansvarig, Greenpeace: 070-201 44 86