Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Kol och kärnkraft innebär miljardnedskrivningar för Vattenfall

Pressmeddelande - 21 juli, 2015
I delårsrapporten väljer Vattenfall att göra stora nedskrivningar av värdet på sina tyska kolkraftverk, men allt talar för att större nedskrivningar kommer att krävas om bolaget ska kunna sälja verksamheten. Det bokförda värdet anses ligga kring 60 miljarder kronor, medan det verkliga värdet vid en försäljning antas vara mellan 10 och 30 miljarder.

- Verksamheten är ett sjunkande skepp som ledningen försöker sälja till varje pris, men en försäljning blir allt mer avlägsen, säger Annika Jacobson, chef på Greenpeace. Regeringen måste stoppa den här karusellen och ta fram en ansvarsfull plan för hur kraftverken ska fasas ut.

Satsningen på kol, som gjordes i början av 1990-talet, har lett till utsläpp av cirka en miljard ton koldioxid, 25 gånger mer än Sveriges årliga utsläpp.

Även värdet på de svenska kärnkraftverken skrivs ner i rapporten. Bakgrunden är en bristande lönsamhet med låga elpriser kombinerat med högre krav på säkerhet och att reaktorägarna ska betala en större del av sina externa kostnader.

- Det konstiga är inte att värdet skrivs ner utan att Vattenfall har värderat dem så högt tidigare kommenterar Jacobson. Det är helt naturligt att reaktorerna stängs ner, de har redan gått längre än sin planerade livstid och bör stängas av säkerhetsskäl. Det vore både dyrt och farligt att hålla liv i dem längre.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Ola Höiden, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 0708 10 29 40