Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Moder Justitia uppvaktar Brasiliens ambassad

Pressmeddelande - 15 maj, 2012
Stockholm – Greenpeace uppvaktar brasilianska ambassader runt om i världen för att uppmana president Dilma Rousseff att lägga in sitt veto för att stoppa den försämring av den nuvarande skogslagen som nyligen godkändes av kongressen.

I Stockholm överlämnade Greenpeace idag ett brev och en utskuren figur i verklig storlek av president Dilma, som rättvisans gudinna Justitia, till representanter för den brasilianska ambassaden.

– Med vår gåva vill vi symbolisera att Dilma har två val. Antingen ignorerar hon det brasilianska folkets vilja och låter den nya skogslagen skövla Amazonas regnskog och driva på klimatförändringarna, eller så lägger hon in sitt veto mot hela lagtexten och stödjer istället en lag som ger Amazonas ett permanent skydd. Vill hon vara en riktig ledare som tar sitt ansvar på allvar bör hon välja det senare, säger Patrik Eriksson kampanjchef på Greenpeace.

Nästan 80 procent av alla brasilianare vill inte ha den nya sämre skogslagen och de får starkt stöd av människor runt om i världen. Greenpeace har påbörjat en massmobilisering av protester tillsammans med Avaaz och WWF och har redan fått in nästan 2 miljoner namnunderskrifter.

Brasilien har tidigare hyllats för att ha lyckats med att avsevärt minska avskogningen, samtidigt som välståndet i landet ökat och ojämlikheterna minskat. År 2011 hade avskogningen i Brasilien nått sin lägsta nivå på flera decennier. Men med den nya lagen blir det omöjligt för Brasilien att hålla de klimatåtaganden, som den dåvarande presidenten Lula skrev under på klimatmötet i Köpenhamn 2009, om att minska avskogningen med 80 procent till 2020.

Samtidigt som det nuvarande skyddet för Amazonas försämras förbereder sig världen på att återvända till Rio de Janeiro. I juni hålls nämligen en global konferens om hållbar utveckling och minnet av UNCED, den s.k. Rio-konferensen som hölls här för exakt 20 år sedan, firas.

– Förändringarna i skogslagen kommer att underminera Brasiliens internationella åtaganden och därmed allvarligt försvaga landets auktoritet som en trovärdig värd för Rio +20, säger Patrik Eriksson

President Dilma har nu fram till den 25 maj på sig att lägga in sitt veto.
Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior befinner sig i Amazonas och driver en kampanj för att med hjälp av ett medborgarinitiativ få till stånd en ny lag som helt ska stoppa skövlingen av värdefull regnskog i Amazonas.

För bilder gå in HÄR

För mer information kontakta:

Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace, 070- 301 28 92
Sofia von Post, projektledare för Greenpeace amazonaskampanj, 070-636 06 56