Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nordea säljer innehav i företagen bakom oljeledning efter Greenpeace krav

Lägg till en kommentar
Pressmeddelande - 8 februari, 2017
Nordea meddelade nu att de säljer sitt innehav i företagen bakom oljeledningen Dakota Access pipeline som planeras att dras via Standing Rock Sioux tribes land i North Dakota USA.

– Detta sker tack vare ett enormt engagemang från tiotusentals människor i Sverige och norden som visar att investerare måste respektera miljö, urfolks rättigheter och mänskliga rättigheter när de gör sina investeringar, säger Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace

Greenpeace kom i december överens med Nordea om att de ska exkludera all form av investering från ETP, Sunoco Logistics and Phillips 66 om oljeledningen dras via Standing Rock Sioux tribes land. Vilket de nu alltså gjort.

– Nordeas beslut skickar en tydlig signal till andra investerare att den här typen av investeringar inte är förenliga med vad bankernas kunder vill se och att de inte går att kombinera med goda hållbarhetsmål och etiska investeringar, säger Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace

Greenpeace kommer att fortsätta att arbeta med banker och andra institut för att hjälpa till och att säkerställa att investeringar sker i enlighet med människors krav om hållbarhet och etik.

Kontakt:

Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace

0707280447

Mathias Leveborn, kommunikationsansvarig

0702833036