Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nordens största matvaruproducent antar regnskogsvänlig policy

Pressmeddelande - 20 mars, 2014
Nordens största matvaruproducent Orkla, som bland annat äger svenska Göteborgs Kex antar en ny stark policy som hindrar inköp av palmolja med kopplingar till regnskogsskövling. Greenpeace har sedan mitten på förra året förhandlat med Orkla för få dem att ändra sin policy.

- Det är riktigt glädjande att Orkla, som är en av de största palmoljeköparna i Norden, nu antagit en policy som innehåller spårbarhet ner till plantagenivå redan nästa år och lovat att inte köpa palmolja från områden där regnskog eller torvmarker förstörts från 2017, säger Erika Bjureby skogsansvarig på Greenpeace.

Policyn innehåller även ett erkännande av plantagearbetarnas och lokalbefolkningens rättigheter. De produkter som Orkla procucerar som “private label” för andra företag omfattas dock inte av policyn, vilket är en svaghet. Orkla måste se till att den nya policyn gäller för samtliga Orkla-ägda företag, så att alla deras produkter blir fria från smutsig palmolja.

Orkla äger mer än 60 olika märken inom Norden, EU, Ryssland och i Indien. I Sverige är kända märken Felix, Kalles kaviar, Önos, Abba, Bob, Paulúns och Grandiosa pizzor. Orkla äger även indiska MRT som är ett av Indiens största märken inom kryddor, färdigmat och desserter.

- Indien är ett av de länder i världen som använder mest palmolja så detta är en seger som kommer att märkas på den globala marknaden, säger Erika Bjureby.   

Orkla ansluter sig därmed till företagen Nestlé, Unilever, Mars och Ferrero, samt producenterna Wilmar och GAR, som under Greenpeace kampanj har antagit nya regelverk gällande skogsavverkning.

Samma krav om en policy med nolltolerans mot skogsskövling har Greenpeace kommunicerat till Cloetta, men hittills har inte chokladproducenten presenterat en hållbar sådan.

- Ännu en gång bevisar en konkurrent till Cloetta att det går att tillverka snacks utan att bidra till regnskogsskövling. De börjar nu framstå som något dumma, säger Erika Bjureby.

Greenpeace var idag på plats utanför Cloettas fabrik i Ljungsbro, pratade med anställda och levererade nästan 300 hälsningar som oroliga konsumenter skrivit till Cloetta på Greenpeace facebooksida.

Fler kommentarer från facebook finns här:

Kontakt:
Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden +47 478 231 54
Daniel Bengtsson,
kommunikationsansvarig 070 300 95 10

Ämnen